A crokinole egy közel 150 éves, kanadai eredetű, 2-4 személyes, fából készült, pöckölős ügyességi játék, pörgős, változatos és izgalmas játékmenettel, percek alatt elsajátítható szabályokkal és mozdulatokkal, valamint kortól és nemtől függetlenül azonos esélyekkel.

A crokinole-t, jellegét tekintve leginkább a curling asztali változataként aposztrofálhatjuk, itt is a kör alakú cél minél értékesebb területeire kell csúsztatni korongjainkat, akár az ellenfél korongjainak rovására. (További rokoni kapcsolatok fedezhetők még fel a gombfocival, a biliárddal, a darts-szal vagy a carrommal is.)

A tengerentúlon természetesen nemcsak társasjátékként, hanem sportként is űzik, és világbajnokságot is rendeznek.

A crokinole Magyarországon

Hazánkban alig 5 éve vált ismertté, ám ez a rövid idő elég volt arra, hogy beinduljon a minőségi hazai gyártás, majd a Magyar Crokinole Szövetség megalakulásával kiépüljön az évente több fordulóból álló, vidéki helyszíneket is bevonó bajnoki versenyrendszer és az országos versenyzői ranglista.

2017 különösen tevékeny és sikeres év volt a Szövetség számára:

  • a népszerűsítő bemutatók nyomán a versenyzői ranglista 50-60 játékossal bővült, így jelenleg mintegy 170 fős;
  • lejátszotta és meg is nyerte első hivatalos nemzetközi mérkőzését Belgium ellen a  magyar válogatott.

A sikereknek és fejlődésnek köszönhetően – kanadai jóváhagyással, mint Európában egyedüli működő szövetség – elkezdődhetett az I. Európai Open Crokinole Bajnokság (2018. április 28–29.) szervezése, melyre már több ország biztosra jelezte részvételét. (Nyílt egyéni, páros, női, U14 junior, 60+ és csapat kategóriákban is lesz verseny.)

A crokinole-ban azonosan az esélyek, nemtől, kortól függetlenül

2018 tehát egy újabb lökést adhat a hazai crokinole-életnek, hely van még bőven, a versenyzők, a szervezők és a rajongók táborában is. A crokinole még szélesebb körben meghódíthatja a játszani, versenyezni szerető gyerekek és felnőttek, családok és baráti társaságok szívét, és a köztük felbukkanó tehetségek pedig kellő gyakorlás után nemzetközi szinten is megmérettethetik magukat.

A IV. Téli Sportágválasztón óriási népszerűségnek örvendett a Crokinole, folyamatosan ment a játék.

Magyar Crokinole Szövetség: crokinolejatek.hu

Ha többet szeretnél tudni a játékról, figyelmedbe ajánljuk a Korongcsata weboldalát és Facebook-oldalát.

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!