A darts angol eredetű játék és sport, melynek során versenyzők apró nyilakkal dobnak célba egy kör alakú céltábla különböző pontértékű szektoraira.

A dartstábla mezőkre van osztva, melyek további úgynevezett szimpla, dupla és tripla szektorokra tagoltak. A mezők számozása egytől húszig terjed, első ránézésre véletlenszerű. Több versenyszám létezik, de leggyakrabban egy magas számról, 501-ről kell a dobott értékeket levonva haladni a nulláig. A végjátékot kiszállónak hívjuk, mert a játékot a dupla mezőben elért pontos találattal kell befejezni. A sportágnak két ága van: a steel és a soft. A két ág dobási stílusában nagyon sokban hasonlít egymásra, ezért a legtöbb országban mindkét ágát versenyszerűen művelik az igazolt versenyzők.

Steel: Ebben az ágban egy speciálisan elkészített szizálkenderből készült táblára dobnak a versenyzők, melynek a távolsága meghatározott (237 cm), és a tábla középpontja (bull) 173 cm-es magasságban helyezkedik el. A dobónyíl hegye acél (steel), innen a szakág neve.

Soft: Itt a versenyzők elektronikus kijelzős, műanyag szegmensekből álló táblára, softgépre dobnak, amelynek nagy előnyre, hogy minden dobás után mutatja a verseny aktuális állását. A nyilak súlya korlátozott, a nyíl hegye lágyabb műanyag (soft).

A dartsosok egyéni, páros, valamint csapatversenyeken mérik össze tudásukat.

Egyesületek és sportolók

A Magyar Darts Szövetség 1991. december 18.án alakult meg, a világszervezet (World Darts Federation) 1991. december 14-én, 48. tagként vette fel soraiba. A WDF 2007-ben csatlakozott a nem olimpiai sportágak szövetségéhez (AGFIS). A szövetségnek napjainkban 18 megyében 51 tagegyesülete van, amelyek közül 17 a nyugati, 15 a keleti országrészben, 5 Pest megyében, 14 pedig a fővárosban működik. A sportágban megközelítőleg ezren sportolnak versenyengedéllyel, de a versenyzők száma több ezerre tehető szerte az országban.

Milyen képességeket fejleszt?

A darts sportág együttesen fejleszti a fizikai és a mentális képességeket. A koncentrációt, az állóképességet, a kombinációs készséget valamint a fegyelmezettséget.

Előnyök, hátrányok

Előnyei a testi és szellemi fejlődés, a jó közösségi szellem kialakulása. A csapatversenyek lehetővé teszik, hogy az egyéni sportág komoly egymásra utaltság érzését váltsa ki, mivel egy közös célért egymásért is küzdenek a versenyzők. Előnye még, hogy kis anyagi befektetéssel is el lehet kezdeni dartsozni.

Hogyan kezdjük el?

A dartssportot 6 éves kortól lehet elkezdeni, és a versenyszerű pályafutás gyakorlatilag végtelen, a fizikai teljesítőképesség függvénye. Minden korosztály számára biztosítva van a versenyeztetés. Tökéletesen alkalmas a sportág a szabadidő hasznos eltöltésére. Nem szabad összekeverni a hobbidartsot a sportdartsszal, mert mind színvonalában, mind minőségében egészen más kategóriát képviselnek. A kezdés bármilyen helyi klubban elkezdhető, csupán egy darts-készletre van szükség, és egy táblára, de minderre csak akkor, ha valaki otthon is szeretne gyakorolni.

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!