Egy hihetetlen mérkőzés, ami megváltoztatta a futball világát

Ma van a Magyar Labdarúgás Napja: 1953-ban ezen a napon, november 25-én győzte le a magyar válogatott a Wembley-ben az angol nemzeti csapatot. Összegyűjtöttünk 10+1 érdekességet a mérkőzésről, amely sok szempontból megváltoztatta a labdarúgás világát.

  1. Sebes Gusztáv szövetségi kapitány még az 1952-es, győztes olimpián fixálta le a meccset az angolokkal, amit Rákosi Mátyás nem nézett jó szemmel, raportra hívta Sebest.
  2. Sebes – aki 1906-ban Scharenpeck Gusztáv néven született – József Attila osztálytársa volt elemi iskolában.
  3. A szövetségi kapitány kiutazott Angliába, kért három labdát az angol szövetségtől, otthon pedig a Vasas pályát a Wembley méretére alakíttatta, hogy ugyanakkora pályán gyakorolhassanak.
  4. Több mint százezer nézője volt a meccsnek.
  5. Puskásék 90 éves hazai veretlenségüktől fosztották meg az angolokat.
  6. Az „évszázad mérkőzése” elnevezéssel az angolok illették a találkozót, úgy harangozták be, hogy az „angol oroszlánok” és a „mágikus magyarok” néznek egymással szembe.
  7. A magyar gólszerzők: Hidegkuti (3), Puskás (2), Bozsik (1).
  8. A Grosics Gyula, Buzánszky Jenő, Lóránt Gyula, Lantos Mihály, Bozsik József, Zakariás József, Budai II. László, Kocsis Sándor, Hidegkuti Nándor, Puskás Ferenc, Czibor Zoltán összeállítású klasszikus értelemben vett Aranycsapat veretlenségi sorozata alatt kezdőként mindössze 4 alkalommal lépett ilyen összetételben pályára.
  9. Szepesi György rádióriporter hangja elment a meccs reggelén, végül Puskás Öcsi javaslatára 10 pohár cukros tojássárgáját kellett elfogyasztania – és vissza is jött a hangja.
  10. A nagy köd miatt a gépkocsiforgalom szinte teljesen leállt Londonban, ezért a magyar csapat tagjainak nagy része földalattival utazott vissza a szállásra.

+1. Az Evening News magyar címet adott a mérkőzésről szóló tudósításának: „Micsoda csapás!” így hangzott magyar nyelven az angol lap nagybetűs címe.

 

Forrás: index, goal.com, pfla.hu, mult-kor.hu

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!