Életmódváltás után lett világbajnok Korok Fatima

Korok Fatima megvédte világbajnoki címét szabadtüdős merülésben. A pilisszentiváni lány néhány éve még munkamániás volt, fiatalkori anorexiája és bulimiája után erős túlsúllyal küzdött, 105 kilósra hízott, majd egy baleset, és a baleset következtében meghozott döntés teljesen megváltoztatta az életét. De mégis hogyan választott sportágat az immár kétszeres világbajnok sportoló?

Korok Fatima előbb tudott úszni, mint járni, hiszen babaúszásra hordták a szülei. Később is barátságban volt a vízzel, ám amikor kamaszként szinkronúszóként próbálkozott, a már jelentkező túlsúlya miatt inkább abbahagyta.

Hízás, fogyás, hol 85 kiló volt, nem sokra rá 43, anorexia, bulimia, állandó harc az étkezéssel és a súllyal. És ugyan 15 évesen már merült Egyiptomban, akkor még palackkal, sokáig nem gondolt arra, hogy valaha a búvárkodás, a merülés fogja kihúzni a lehetetlen élethelyzetből.

Menedzserként és idegenvezetőként dolgozott, amikor eltörte a bokáját. Ekkor 105 kiló volt, és a bokatörés ágyba kényszerítette. Ekkor döbbent rá, hogy az élete semmi másról nem szól, csak a munkáról.

Elhatározta hát, hogy le fog fogyni és elkezd utazni. Azt mindig is szerette.

Izraelben járt, ott megint merült palackkal és ez az élmény elindította az úton. Először a palackos merülés minden csínját-bínját akarta megtanulni, el is végezte az összes, oktatáshoz szükséges tanfolyamot, majd Spanyolországban megismerkedett a szabadtüdős merüléssel.

És teljesen elvarázsolta.

Újra gyűjteni kezdett, hogy ebben a műfajban is megtanulhasson mindent, addig is autodidakta módon képezte magát. Amikor már megtehette, beiratkozott egy edzőhöz és követte az utasításokat.

Úszik, merül, edz, jógázik, nyújt, nagyon összetett a felkészülése.

A befektetett munka végül meghozta a gyümölcsét. Fatima első világbajnoki aranyát 81 méterrel nyerte, nemrégiben 89 méterrel megvédte a világbajnoki címét.

Jó példa arra, hogy minden élethelyzetből van kiút, és olykor elérhető az elérhetetlennek hitt sportsiker is.

 

Fotó: Korok Fatima Freediver

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!