Elméleti útmutató a Nagy Hangszerválasztó előtt

A májusi Nagy Sportágválasztó mintájára, a jubileumi, szeptemberi eseményen is – előbbi mellett természetesen – megrendezésre kerül a Nagy Hangszerválasztó is. Cikkünkből betekintést nyerhetsz a zene és a hangszerek világába, hogy egy lépéssel beljebb legyél szeptember közepére és már a gyakorlatban tehesd próbára magad.

 

Hány éves korban érdemes elkezdeni a hangszeren való tanulást?

Kodály Zoltán szerint a gyermek születése előtt 9 hónappal szükséges elkezdeni a gyermek zenei nevelését. Megfigyelhető, hogy a síró kisbaba az anyuka ének hangjára megnyugszik, a megszólaló zenére odafigyel, arra ritmikusan mozogni kezd, illetve felismeri és később már dúdolja, énekli azokat. Általánosságban 7 és 9 éves kor között érdemes elkezdeni hangszeren tanulni, hiszen iskolás kor előtt még éretlenek a gyermekek a koncentrált figyelemre. Természetesen akadnak kivételes képességűek, akik már jóval korábban igénylik a zene tanulását.

 

Hogyan válasszunk hangszert?

Nagyon fontos hogy a gyermekeket minél több impulzus érje. Ha még nincs pontos elképzelése, az a legjobb, ha minél több hangszert élőben meghallgat és ki is próbál. A Nagy Hangszerválasztó nagyon jó lehetőséget ad arra, hogy közelebb kerüljenek a gyermekek a hangszerekhez. Kitűnő előadók koncertjeit hallgatva inspirálódhatnak, valamint zenetanárok segítségével megismerkedhetnek a különböző hangszerekkel, sőt megpróbálhatják megszólaltatni is azokat.

 

Hogyan lehet fejleszteni a zenei tehetséget még iskolás kor előtt?

Az óvodában a gyermekek sok dallal és zenés verssel ismerkednek meg, amikre rendszerint táncolnak is. Ezeknek a tapasztalásoknak nagyon fontos szerepük van később a gyermekek zenei nevelésében. Idősebb korukban a koncert látogatások alkalmával, rengeteg élménnyel gazdagodhatnak, de az óvodás korúak fejlődését is segítik már a szolfézs előkészítő foglalkozások.

 

Melyik hangszert válasszuk?

Ha nincs konkrét elképzelése a gyermeknek vagy a családnak, akkor a sok kipróbált hangszer közül azt vegyük figyelembe, hogy melyik hangja tetszett a legjobban, melyikhez vonzódik leginkább, melyik tartása nem okozott problémát, stb. Azt is figyelembe kell vennünk, hogy ha nem rendelkezünk otthon a választott hangszerrel, a zeneiskola tudja-e biztosítani azt a gyermek számára. Ez például a zongora vagy a hárfa tekintetében nem könnyű feladat. Általában a zongorára, a gitárra és az ütőhangszerekre nagy a túljelentkezés, ezért szokták kérni, hogy egy második hangszert is jelöljenek meg a jelentkezéskor a szülők.

 

Milyen hangszer típusokat különböztetünk meg?

A zeneiskolákban általában négy hangszercsoport hangszereiből lehet választani.

 

Vonós hangszerek:hegedű, cselló, nagybőgő

Fafúvós hangszerek:furulya, fuvola, klarinét, oboa, fagott, fagottinó

Rézfúvós hangszerek:trombita, kürt, tenorkürt, baritonkürt, harsona, tuba

Akkordikus hangszerek:ütős hangszerek, zongora, gitár

 

Milyen költsége van, ha elkezd hangszeren tanulni a gyermek?

Legyünk körültekintőek a hangszer megválasztásakor, mert ha olyan hangszert választunk, amit a zeneiskola nem tud gyakorlás céljára biztosítani a gyermek számára, akkor azt nekünk kell megoldanunk. Az állami zeneiskolák térítési díjai nagyon kedvezőek, fél évre kb. 10.000 forintot kell befizetnünk. Ebben foglaltatik heti két hangszeres és egy szolfézs óra. A szolfézs könyv és a kotta a hangszeres órára, pár ezer forintba kerül, de ezeket akár két évig is használhatják a gyermekek.

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!