A floorball, más néven teremhoki, labdás csapatjáték. Célja, hogy a játékosok az ellenfél kapujába minél több gólt lőjenek, és megakadályozzák, hogy az ellenfél kapujukba jutassa a labdát. 7 cm-es, 3 gramm-os labdával és speciális, karbonszálas ütőkkel játsszák.

Egy csapatból egyszerre 5 mezőnyjátékos és egy kapus lehet a pályán. A kapus a kapuban térdel, ütőt nem használ. A labdát térdmagasság felett tilos megjátszani, nem szabad az ütőt magasra emelni és az ellenfél ütőjére ráütni, azt felszedni. A fizikai kontaktus az elmúlt évtizedben egyre intenzívebb lett, de az kizárólag a labda megszerzésére irányulhat. A játéktér 20×40 méter, ezen belül található a 4×5 méteres gólterület, ezen belül pedig a 2,5×1 méteres kaputerület, ahol csak a kapus tartózkodhat. A nagypályás floorball mellett népszerű a kispályás floorball is, ahol 10×20 méteres pályán 3- 3 mezőnyjátékos játszik egymás ellen. A kapu mérete 90×60 cm, ami előtt egy 90×90 cm-es kapusterület van (ezen a játékosok átszaladhatnak, de folyamatosan nem tartózkodhatnak benne).

A floorball története

A floorball fiatal sportág, a 80-as évek közepén született meg az Egyesült Államokban. A ma ismert formájában Citrom András és barátai kezdték el játszani, ő lett az 1986-ban megalakult Nemzetközi Floorball Szövetség első elnöke is. Az IFF jelenleg 51 tagországgal rendelkezik.

A floorball Magyarországon

Hazánkba a sportág a nyolcvanas évek végén jutott el, a szövetség 1989-ben alakult meg. Az ország bármely részén találhatók floorball egyesületek. Az igazolt versenyzők száma bőven meghaladja az ezret, de ennél jóval többen floorballoznak, főleg általános és középiskolákban, gimnáziumokban, egyetemeken és főiskolákon. A magyar válogatottak a B csoportos világbajnokság rendszeres résztvevői, férfi és női válogattaink is már többször állhattak a dobogón.

Kinek ajánlott?

Minden olyan sportot és mozgást szeretőnek ajánlott, aki szereti a kihívásokat, szereti a labdát, és akinek fontos, hogy csapatban játsszon. Floorballozás közben mindenki átélheti a sportban rejlő lehetőségeket. A sportág dinamizmusa, látványossága mindenki számára kiemelkedő élményt nyújt.

Milyen képességeket fejleszt?

  • Fejleszti a törzs és a karok izomzatát;
  • a gyorsaságot;
  • az állóképességet;
  • a koordinációs képességeket (ügyesség, téri tájékozódás, egyensúlyérzék, ritmusérzék).

Előnyök és hátrányok

Minimális előképzettséggel is könnyen játszható és igazi élményt nyújt. A kezdők akár tapasztaltabb játékosok között is sikereket érhetnek el. Alapvetően teremsport, de a szabadban is űzhető (lényeg az egyenletes talaj). Játékosokként egy-egy ütő és egy labda szükséges.

Mikortól ajánlott?

Már óvodáskorban el lehet kezdeni. A versenyszerű pályafutás általában 20-25 éves kor között van, és 35-40 éves korban fejeződik be. Azonban mondhatni, hogy űzése kortalan és lehet hobbiként játszani. 

Hogyan kezdjük el?

A floorball elkezdéséhez különösebb felszerelésre nincs szükség, az egyesületek rendelkeznek ütőkkel és labdával. Sportruházatot igényel.

A floorballt is kipróbálhattad (száz további sportággal együtt) a XXII. Budapesti Nagy Sportágválasztón, május 25–26-án. Kipróbáltad?

Magyar Floorball Szövetség: Magyar Floorball Szakszövetség

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!