A freestyle frizbi nem más, mint a koronggal való zsonglőrködés.

A versenyek alkalmával a játékosok 3-5 perces rutinokat mutatnak be, amit párban vagy trióban adnak elő zenére. A zsűri az előadott rutinokat – a jégtánchoz hasonlóan – három kategória szerint pontozza: bonyolultság, kivitelezés és művészi hatás.

Történet

A freestyle versenyek a 70-es évek elején jelentek meg. A koreográfiák akkoriban jobbára dobásokból és elkapásokból (throw & catrch) álltak. Az első mérföldkövet – azaz az első igazi zsonglőr mozdulatot – a Californian csapata alkotta meg, ez volt az úgynevezett brush mozdulat. Ez a következőképpen néz ki: a korongot felfelé ívelve eldobjuk, (ha kevés a szél, akkor meredekebben, mintha magunknak dobnánk) és a visszaeső korongot kézzel vagy lábbal pörgésiránynak megfelelően megütjük vagy megrúgjuk. Ezzel a korong, ha jól találjuk el, pörögve ismét a levegőbe emelkedik.

Trükkök, mozdulatok

Innen máris lehet indítani egy másik trükköt, a roll mozdulatot. Rollnak nevezik, amikor a korong az élén végiggurul valamely testrészünkön. Leggyakrabban ez a mellkason vagy háton történik (chest- és backroll), de már létezik olyan kombináció, amikor a korong útja: láb-törzs-váll-hát-láb. Egy New York-i versenyző, Kerry Kollmar, találta ki a delay mozdulatot, amely a legalapvetőbb freestyle elemmé nőtte ki magát, és ma már elképzelhetetlen egy rutin nélküle. Delay-nek nevezik azt, amikor a játékos a pörgő korongot főként az ujján, cipőorrán vagy fogán egyensúlyozza. Egy másik látványos mutatvány a tip, amikor a játékos a pörgő, vízszintesen eső korongot kézzel, könyökkel, vállal visszaüti a magasba. Ha ugyanezt lábbal vagy térddel teszi, azt kicknek nevezzük. Természetesen nagyon sokféle trükk létezik még, és a mai napig is találnak ki új elemeket.

Verseny

A freestyle sportban is rendeznek versenyeket, sőt Európa-bajnokságot és világbajnokságot is rendszeresen tartanak a regionális és világszervezetek. A résztvevők számától függően a bajnokságok 2-5 naposak, és hasonlóan a művészi versenyekhez selejtezőből és döntőkből állnak. A küzdelmek során a koreográfiát zenére kell előadni, amit a zsűri a nehézség, a kivitelezés, és a művészi hatás szempontjából pontoz. A három szempontot 2-2 zsűritag követi figyelemmel, tehát összesen 6 tagú az értékelés. A tornákon több kategóriában is el lehet indulni:

  • az open versenyszámokban a játékosok párban adják elő rutinjukat,
  • a coop kategóriában három játékos kooperál,
  • a mixed versenyben egy női és és férfi játékos alkot párost,
  • a women mezőnyben pedig csak a hölgy duók koreográfiáját láthatjuk.

Magához a zsonglőrködéshez nem kell más, mint egy szabvány 160 grammos korong, 1 db szilikon spray, (hogy jobban csússzon a korong) 2 db speciális köröm (hogy az eredeti körmünk ne sérüljön meg és a korongot se karcolja) 1db pillanat ragasztó, (amivel a körmöt tesszük fel) és persze sok-sok gyakorlás és kitartás.

 

 

 

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!