A gördeszkázás a legelterjedtebb extrémsport. Az alapvetően újkori utcasportból igazi versenysport fejlődött ki. Egyéni sportág, a versenyzők nem csapatban versenyeznek, saját tudásukat, felkészültségüket, kreativitásukat mutatják be, a pályaelemeket a lehető legegyénibb módokban felhasználva.

A gördeszkázás kifejezetten kreatív sport, tehát. Korábban az utca volt a gördeszkázás gyakorlótere, manapság speciálisan épített pályákon történik a gyakorlás. Főleg félcső (egy félbe vágott csőre emlékeztető mesterséges pálya) és street (utca) kategóriákban indítanak versenyeket, néha kiegészítve a freestyle (szabadstílusú) kategóriával. A versenyzőkre az jellemző, hogy a gördeszkázás náluk életstílus, a versenyzés csak másodlagos hozomány. A klasszikus „edzés” és „diéta” nem jellemző a sportolókra, ennek ellenére napi szinten „edzenek”, felkészültségük pedig semmiben sem marad alul a többi sportághoz képest.

A gördeszka története

A gördeszkázás ötlete az 50-es években pattant ki egy amerikai ember fejéből. Az illető kerekeket szerelt szörfdeszkájára, majd 1959-ben megjelent a piacon az első gördeszka. 1963-ra már 50 millió gördeszkát adtak el, és ugyanezen évben már az első bajnokságot is megtartották Kaliforniában. A 70-es évekre kialakultak az alaptrükkök – köztük az ollie (ugratás) –, így a gyors fejlődésnek köszönhetően felbukkantak a sportág első sztárjai is. A 80-as évekre skateparkok (gördeszkapályák) kezdtek épülni. A gördeszkázás a 90-es évekre nőtte ki magát teljes sportággá, milliókat vonzott magához, és a gördeszkapálya ma már Európa több városában a közparkok alapvető eleme lett. És igen, 2020-ban, Tokióban az olimpián is bemutatkozik a sportág!

A gördeszka Magyarországon

2017-től a gördeszkások a görkorisokkal közös szövetségben folytatják. A deszkásokról kevesebb információ áll rendelkezésre, alapvetően utcasport, kevésbé működik szervezett keretek között. Kötetlen sportág, a versenyekre való nevezéshez sincs szükség semmilyen szervezeti háttérre, így az esetleges eredmények nyilvántartása is esetleges.

Kinek ajánlott?

Szabadidősportként bárkinek. Versenyszerűen nem árt a megfelelő magasság, rugalmasság, koncentráció-képesség, viszont a túlsúly igen.

Milyen képességeket fejleszt?

  • Egyensúlyérzék;
  • állóképesség;
  • kitartás;
  • összpontosítás;
  • bátorság;
  • erőnlét;
  • reakcióidő.

Előnyök és hátrányok

Előnye, hogy erősíti az önbizalmat, és bárhol, bármikor lehet gyakorolni. Hátrányát egyértelműen a sérülések jelentik.

Mikortól ajánlott?

6-8 éves kor körül érdemes elkezdeni, a versenyzés nagyjából 30-35 éves korig lehetséges, bár sokkal idősebb versenysportolók is vannak. Alapvetően a 14-28 éves korosztály a legsikeresebb, ami a versenyzést illeti. Szabadidősportként is kiváló, az életkornak megfelelően űzve.

A gördeszkázást is kipróbálhattad (száz további sportággal együtt) a XXII. Budapesti Nagy Sportágválasztón, május 25–26-án. Kipróbáltad?

Magyar Országos Görkorcsolya és Gördeszka Sportági Szövetség: mogsz.hu

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!