A gyeplabda egy igen régi múltra visszatekintő, ütős, labdás csapatsport. A játék célja, hogy a 7,5 cm átmérőjű és 160 gramm súlyú labdát az ellenfél 3,66 méter széles és 2,14 méter magas kapujába juttassuk.

A kapus kivételével – szigorúan a szabályoknak megfelelő – egy maximum 737 gramm súlyú és általában 92 cm hosszú ütővel érhetünk a labdához. A labdát kizárólag az ütő lapos oldalával lehet érinteni. A kapus teljes testén védőfelszerelést visel, de bármely testrészével „megjátszhatja”, megérintheti a labdát. A pálya 91,4 méter hosszú és 55 méter széles, szabályos téglalap alakú. Les nincs. Mindkét csapat kapuja előtt található egy 14,63 méter sugarú félkör. A gól akkor érvényes, ha egy támadójátékos a körön belülről megüti a labdát, és az teljes terjedelmével áthalad a gólvonalon. Csapatonként 10 mezőnyjátékos és egy kapus tartózkodhat a pályán. Cserére van lehetőség, de csak maximum 5 fő. 2 játékvezető segíti a mérkőzés lebonyolítását. Használható büntetőkártyák: zöld (figyelmeztetés), sárga (minimum 5 perces ideiglenes kiállítás), piros (végleges kiállítás és minimum egy meccses eltiltás).

Kinek ajánljuk?

Bárkinek ajánlható, testfelépítéstől függetlenül. Elsősorban a csapatsport közösségformáló ereje és a sportág speciális technikai tudásának elsajátításával járó tanulási folyamat miatt ajánlható.

Milyen képességeket fejleszt?

  • Fizikális képességek
  • Taktikai ismeretek
  • Technikai tudás elsajátítása és fejlesztése

Előnyök és hátrányok

Jó időben szabadtéren végezhető, családias hangulatú mozgásforma. A téli időszakban pedig a teremváltozata nyújthat örömet. Mindenki megtalálhatja az igényeinek megfelelő mozgásintenzitást és kihívást. Hátránya lehet, hogy a speciális testtartás nagyon igénybe veszi a gerincoszlopot, ezért a felsőtest izmainak megerősítése, illetve az aszimmetrikus, féloldalas terhelés kiegyenlítése igen fontos.

Hogyan kezdjük el?

Ahhoz, hogy valaki elkezdjen gyeplabdázni, egyszerűen meg kell látogatnia egy neki szimpatikus egyesület edzését. A szükséges felszerelések: ütő, gyeplabdás sípcsontvédő, fogvédő. Ideális esetben 8 évesen el lehet kezdeni a képzést, de még a 14 éves kor sem késő. A magyar bajnokság élvonalában 38-40 éves korig tart a versenyszerű pályafutás.

Magyar Gyeplabda Szakszövetség: www.hockey.hu

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!