A hegymászók (alpesi-, expedíciós- vagy jégmászók) célja az önmaguk fölötti győzelem. Versenyeket elsősorban edzés, illetve a technikák begyakorlása céljából rendeztek. Ma már komoly versenysport a (boulder, nehézségi, illetve gyorsasági) mászás. A sportmászás ott lesz a 2020-as tokiói olimpián is!

A hegymászás leggyakrabban párban történik: az előmászó köztes biztosítások elhelyezésével keresi a feljutás lehetőségét, miközben társa egy speciális, rugalmas kötéllel biztosítja. A kötél karabineren át kapcsolódik a falban elhelyezett biztosító­eszközhöz. A magashegyi expedíciók egy alaptáborból, csapatmunkával közbülső táborokat építenek ki, és a megfelelő akklimatizálódást követő csúcstámadással igyekeznek feljutni a hegy tetejére.

Sokáig az extrém sportok közt nyilvántartott sziklamászás téli edzési lehetőségeként tartották nyilván a falmászást, de ma már utóbbi is komoly múlttal, illetve versenynaptárral rendelkezik. A legtöbb versenyt műfalon rendezik, mivel teremben nem meghatározók az időjárási körülmények.

A versenyzők közt minden korosztály képviselteti magát a gyermektől a felnőttig három szakágban: nehézségi, boulder és gyorsmászás. A nehézségi mászás biztosító kötéllel történik, a boulder alacsony versenypályákon, alászőnyegezve, biztosító eszközök nélkül zajlik. A feladatokat mindkét szakágban meghatározott limitidőn belül kell teljesíteni. A gyorsmászásnál minél hamarabb kell feljutni a kijelölt pontig.

A hegy- és sportmászás története

A hegységek nehezen járható, magasabb régióit kezdetben a vadászok hódították meg. Az emberre jellemző felfedezési és kalandvágy az 1800-as évek derekán érte el a magashegyek világát, ahol kezdetben a csúcsok első meghódítása, majd a csúcsokra vezető egyre nehezebb gerinc- és falmászások véghezvitele növelte a sportág vonzerejét, a hegymászók számát.

Manapság kontinentális és világbajnokságokat rendeznek ebben a sportágban is. A Matterhorn északi falának legyőzéséért már az 1930-as években is osztottak ki olimpiai aranyérmet a müncheni Schmidt fivéreknek, de sokáig csak álom volt, hogy olimpiai sportág lehessen a sportmászás.  Az időközben megalakult, önálló nemzetközi szövetség törekvéseit siker koronázta, a 2020-as tokiói olimpián bemutatkozhat a sportmászás!

Hegy- és sportmászás Magyarországon

A magyar hegymászás tulajdonképpeni megszületése (a 19. század második felében) Eötvös Lóránd és Déchy Mór nevéhez köthető, az egyre nehezebb fokozatokat mászó úttörők közül Zsigmondy Emilt és Komarniczki Gyulát mindenképpen érdemes kiemelni. A sikeres kezdeti időszakot visszaesés követte, hiszen a trianoni békediktátum következtében Magyarország elveszítette a hegyeit. A hegymászás végül a nyolcvanas években kezdett magára találni, majd a rendszerváltást követően egyre gyakoribbá váltak az expedíciók. Ennek a folyamatnak meghatározó szereplője volt az erdélyi származású Erőss Zsolt, aki 2002 májusában első magyarként feljutott a Mount Everestre. Ezt követően született meg a Magyarok a világ nyolcezresein nevű program, melynek keretében számos magyar mászó jutott fel valamelyik himalájai csúcsra, Erőss Zsolt pedig az összesen 14 nyolcezresből tízet megmászott.

Számos hazai hegymászó egyesület segít a sportág alapjait elsajátítani, és természetesen lehetőségünk van akár versenyszerűen is mászni, országszerte egyre több falmászó terem nyílik.

A hazai versenyszabályok azonosak a külföldön hatályosakkal. Versenyzőink 16. betöltött életévüktől a felnőtt futamokban is részt vehetnek. Így már ifjúsági korosztályos sportolóink is rendszeresen szerepelnek külföldi kvalifikációs versenyeken.

Kinek ajánlott?

Rekreációs céllal a hegy-, illetve a sportmászás mindenkinek ajánlott, a versenyszerű űzésének viszont számos fizikai előfeltétele van. A magashegyek és az extrém nagyfalak világa pedig megint csak más, bár kétségkívül izgalmas dimenzió.

Milyen képességeket fejleszt?

  • Térérzékelés;
  • egyensúlyérzés;
  • ízületi hajlékonyság;
  • reakciósebesség;
  • törzsizomzat és anaerob erő-állóképesség.

Előnyök és hátrányok

A hegymászás szabadban, jó levegőn űzhető, remek baráti közösségeket hoz össze, megfelelő hozzáállással a veszélyei minimálisra csökkenthetők.

Mikortól ajánlott?

A mászás, mint képességfejlesztés már óvodáskorban ajánlott, a sportmászást pedig kisikolás korban érdemes elkezdeni. Versenysportként az első komolyabb eredmények a tizenéves kor vége felé várhatók, és a magas teljesítményszint akár a negyvenes életévekig fenntartható. A hobbiból vagy rekreációs célból űzött hegy- vagy sportmászás minden korosztálynak ajánlható.

A mászást is kipróbálhattad (száz további sportággal együtt) a XXII. Budapesti Nagy Sportágválasztón, május 25–26-án. Kipróbáltad?

Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség: www.mhssz.hu

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!