Ma már a kertünkbe vihetjük a golfot is. Kapható kisebb-nagyobb golfszett, nem kell hozzá egy nagypályát felkeresnünk és egy vagyont kifizetnünk… Ha mégsem szeretnénk otthon űzni ezt a külföldön már a múlt század elejétől oly kedvelt sportágat, a minigolfot, látogassunk el egy fedett pályára.

 Az első hazai minigolf pálya 1968-ban épült fel. Mint versenysport, a 90-es évek elején jelent meg nálunk a Pályagolfozók Szövetségének megalakulásával. A Szövetség 2001 óta a Világszövetség tagja, versenyzőik közül Pálinkás Csaba 2005-ben, az ifjúsági Európa-bajnokságon második helyezett lett. A magyar bajnokságra, az Európa-bajnokságra és a világbajnokságra készülő magyar versenyzők még nem jártak a NEONIS Blacklight 3D beltéri golfpályán, ám mi már igen. 

A Neonis csapatát kérdeztük a létesítményről és a sportágról

– Honnan jött az ötlet a pálya kialakításához?
– A minigolfot én már régóta érdekes és jó szabadidősportnak tartottam. Változatos, és minden alkalomra megfelelő platformot kínál. Az ultraibolya fény pedig gyerekkorom óta lenyűgözött. Olyan, mintha egy új világ nyílna meg számomra. Egy csodálatos, mesebeli világ, ahol még minigolfozni is lehet.

– A XIII. kerületi Lomb utca nem éppen egy szórakozónegyed. Hogyan történt a helyszín kiválasztása, a pályák felállítása, majd a hozzájuk tartozó 3D-s effektek megfestése?
– Úgy döntöttünk, hogy egy csarnokban lenne a legjobb helye a pályáknak. Így az időjárástól függetlenül lehet játszani. Az is fontos volt, hogy a napfény ne zavarja az ultrabolya fényt, mert elrontaná a hatásokat. Megpróbáltunk egy izgalmas elrendezést létrehozni. Az első pálya a legegyszerűbb. Ez egy egyenes pálya, akadály nélkül. Így minden játékosnak lehetősége nyílik arra, hogy megbarátkozzon az ütővel és a labdával, mielőtt komolyabbá válik a játszma. A nehézségi szint minden egyes sávnál enyhén növekszik. A 3D effektek a Chromadepht-szemüveg segítségével jönnek létre. A Chromadepht-szemüvegek több, speciális fóliaréteget tartalmaznak, amelyek mikroszkopikus méretű prizmákból állnak. Ezek szórják a fényt különböző erősségben a szem eltérő területeire. Az agyunk azonban egyenes fénysugarakat feltételez és így egyes képelemek az érzékelésünk során különböző távolságokba vetülnek – ez eredményezi a 3D hatást.

– Véleményetek szerint, miért jó a minigolf, mint sportág?
– A minigolf elősegíti a motoros készségeket, így különösen alkalmas a gyermekek számára a kéz-szem koordináció elősegítésére és javítására. Még a felnőttek is profitálhatnak ebből. Ezt azonnal észre lehet venni, ha megpróbálják ütni a labdát az ütővel. Ezenkívül a minigolf egy társadalmi esemény, együtt játszva egy csoportban, a családdal, barátokkal vagy kollégákkal. Kiszakít a digitalizált mindennapi rohanós életből, lelassít és megerősíti az emberi kapcsolatokat.

– Mit ad ehhez még hozzá a 3D effekt?
– Azt gondolom, a kép úgy általánosságban a minigolfról nem éppen „menő”. Frissítésre volt szükség, hogy ez a sport is utat találjon a mai társaságokhoz és kielégítse a megnövekedett szórakozási igény,- és ingerszintet. Ezért döntöttünk úgy, hogy a játékot egyedülálló ultrabolya fényvilágba ágyazzuk be 3D effektekkel. A középpontban a minigolf marad természetesen, de körülötte egy nagyon különleges élmény a mély tengerben búvárkodni, az űrben űrsétát tenni, vagy a magyar parlament előtt gondolkodni a Dunáról.

A mélytengeri minigolfozás igazán egyedülálló élmény.

– A gyerekeimnek az űrutazás, a férjemnek a víz alatti világ, nekem a Magyarország rész tetszett jobban. A három témakör kiválasztása milyen szempontok szerint történt?
– Azért választottuk kimondottan ezeket a világokat, mert szerintük – és ahogy te is említetted – mindenféle embernek és korosztálynak kínálnak valamit. A döntési folyamatban együttműködtünk a művészünkkel. Valódi művészi munkát akartunk a falakra és ezt a művész támogatta minden szakértelmével.

A gyerekeknek az űrséta közbeni minigolfozás tetszett a legjobban

– Miközben játszottunk a szemüvegben, akadtak nehezebb és könnyebb próbatételek. Volt, amelyiket többszöri próbálkozásra tudott megoldani a csapatunk. Mit kell tudni az egyes pályákról? A látogatók szerint melyik a legnehezebb pálya?
– Mindegyik pályán vannak buktatók, így lettek kitalálva. Tapasztalataink szerint a két legnagyobb kihívás a „looping”, és az „indítóállvány”. A loopingban meg kell próbálnod a labdát a pályán elhelyezni úgy, hogy egy loopingot csináljon, majd eltalálja a lyukat. Az indítóállványnál a nehézség az, hogy el kell találni megfelelő sebességgel a labdát, hogy elérje a célt.

– A klasszikus minigolf szabályok mellett itt vannak speciális, kiegészítő szabályok?
– Nem, de betartjuk és betartatjuk a hivatalos szabályokat. A kijelölt ütőhelyről kell elütni a labdát és max. 6 ütésből a lyukba azt kell juttatni (ez azért sokkal kevesebb szokott lenni…). Nálunk alapból egy labdát kapnak a játékosok, így labdacserére lehetőség sincs. Természetesen nem vagyunk annyira szigorúak, mint egy versenyen. Nyilván a vendégeink azért jöttek hozzánk, hogy jól érezzék magukat és nem azért, hogy nyerjenek egy bajnokságot. Például nem kötelező betartani a pályasorrendet és egy pályán többször is lehet próbálkozni, ha nem sikerül az ütésszám. Azonban ajánlott elkezdeni az első pályával, hogy megismerkedjen az ember az ütővel és a labdával.

– Milyen korosztálynak ajánljátok a pályákat?
– A minigolf 6 éves kortól már minden korosztály számára ajánlott. A fiatalabb játékosok, 16 év alatt felnőtt kísérő nélkül nem jöhetnek. Viszont a felnőttek nyugodtak lehetnek, a fiatalok sokkal jobban értenek a táblagépek kezeléséhez, amelyekkel az eredményeket regisztrálni lehet, így azzal nekik nem kell foglalkozni. És még a golfkocsi tologatását is meg tudják osztani.

– Amikor mi voltunk nálatok, rajtunk kívül egy fiatal csapat játszott és voltak külföldiek is. A látogatók között milyen eloszlásban vannak felnőttek és a gyerekek? Mennyire jönnek játszani a turisták?
– Többnyire családok és fiatal felnőttek, baráti társaságok keresik fel Neonis-t, de népszerű úti cél vagyunk egy „romantikus kirándulásra” is. A turisták még csak most kezdenek felfedezni bennünket.

– Rendeztek versenyeket is?
– Azt hiszem, a fényviszonyok és a 3D hatások hosszú távon nem jók a versenyzéshez. Mind a 18 pálya azonban alkalmas erre. Gyertek, és szervezzetek egy bajnokságot nekünk!

– Így legyen! De előtte menjünk és golfozzunk még egy kicsit…

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!