Kövek gurítása, pálya seprése, izgalom minden pillanatban, hogy melyik kő marad a házban, melyik esik ki. Ha bírod a hideget és valami különleges sportágat kipróbálnál, ami nemcsak a fizikumot, de az elmét is fejleszti, a curling neked való! Az egyfajta rétegsportnak számító Curling, gyerekeknek-felnőtteknek egyaránt kihívást jelent, pont ezzel láncolja magához a sportág szerelmeseit, akik egy csapattá állnak össze később.

Mégis jogosan érezheted, hogy a legtöbb sportággal ellenben, kevés információ áll rendelkezésedre, így elhoztuk minden – még fel sem tett – kérdésedre a választ, amit kerestél.

A curling, jogosan az újdonság erejével hathat, hiszen Magyarországon jóval később kezdték el gyakorolni, mint Skóciában, Skandináviában, Svájcban, Kanadában vagy Lappföldön, ahol már több évszázados múltja alakult ki a sportágnak.  Az első téli olimpiákon is szerepelt, majd 1998-ban, a Naganói Téli Olimpiai Játékok alkalmával vált hivatalos versenyszámmá.

Hogyan épül fel a csapat?

Egy csapat 4 főből áll, összesen 8 követ kapnak, tehát minden ember két követ dobhat. Vegyes csapat is pályára állhat, a megszokott férfi, női csapatok mellett, illetve vegyes-páros csapat megalkotására is lehetőség van.

Milyen pályán játszák?

A 45 méter hosszú jégpálya mindkét végén, egy-egy leginkább céltáblához hasonló ház található, amely három részre osztható: külső,- és belső körre (tee), illetve a közepére (button). A pályán három keresztező vonal helyezkedik el; egy, a pálya középpontjánál, a második, a kör érintője, a harmadik az úgy nevezett hog-line, az ahol a játékosnak el kell engednie a korongot. Emellett, annak érdekében, hogy a korong ne tapadjon túlságosan a pályához, a jég készítéséhez desztillált vizet használnak, ezáltal a felülete enyhén érdes, pici kiemelkedések vannak rajta.

Mi a játék menete?  

A csapatok felváltva csúsztatják a 8-8 követ, azzal a céllal, hogy minél közelebb legyenek a ház középpontjához. Az a csapat nyer, akinek ez sikerül és annyi pontot nyer el, amennyi köve közelebb van a ház középpontjához, mint az ellenfél legközelebbi köve.

Miért kell sepregetni?

A kő útjának irányát és hosszát is lehet befolyásolni azzal, hogyha a mellette haladó aktuális játékos – nincsen csak söprő, csak csúsztató játékos – erősen söpri a kő előtti jégfelületet.

Milyen képeségeket fejleszt?  

Az állóképesség, egyensúlyézék, ügyesség mellett pozitív hatást gyakorol a sportoló taktikai érzékére, stratégiai gondolkodására és természetesen a megtanul csapatban dolgozni. Mivel az erőt és az érzéket is kombinálni kell, a mozgáskoordináció javulására is számbavehető.

Mikor kezdheted el?  

A kő súlya miatt 9-10 éves kortól ajánlott, de akár még 50 éves kor felett, szenior kategóriában is pályára állhatsz versenyeken.

Ennyire egyszerű, már kezdheted is!

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!