Telente, szinte kivétel nélkül minden család jégkorit ragad és korcsolyapályára, vagy szerencsésebb esetben befagyott tavakhoz látogat, ahol kezdetét veszi az önfeledt öröm, nagy nevetések egy-egy esésnél. Azonban, gondoltál már rá, hogyha a gyerkőc magabiztosan siklik a jégen talán nemcsak amatőr szinten kellene jégen lennie? A sportág, ami már lányoknak is elérhető, habár sokáig „fiú- sportnak” tartották, a jéghoki. Ha te is a bátor és huncut gyerekedre ismertél, most választ kapsz a magadban leggyakrabban felmerülő kérdésekre.

Mikor kell elkezdeni?

Minden jégkorong edző egyetért abban, hogy az nem árthat, ha a sportolni vágyó gyermek már biztosan tud járni és mozogni. Ezután, határ a csillagos ég, ugyanis attól a perctől, mikor érdeklődést látsz a gyerek szemében, indulhattok korcsolyázni. Három és öt éves kortól kezdve, a jéghoki edzéseken is szívesen látják a gyerekeket, ahol biztos, hogy tapasztalt kezek segítik a sportolók előrehaladását.

Mennyi edzéssel szükséges számolni?

A jelenlegi szakmai követelmény alapján, az edzések száma kortól függően növekszik, így kilenc éves korig heti, 3-5, majd tizenegy éves korig 7-9, később tizenhárom éves kort betöltve, 9-10 órával szükséges számolni. Ha a lelkesedés megmaradt, tizenöt éves korba lépve az edzések száma eléri a 12-14 órát is. Rémületre semmi ok, ezek a számok az edzések mellett, a versenyekre szánt időt is tartalmazza.

Milyen anyagi vonzata van a különleges sportágnak?

Minden sportegyesületnél változik a tagsági díj, amellett a felmerülő költségeket, csakis a gyermekek felszerelésére szükséges szánni. Miből áll egy hokis felszerelése?  A sisakon és a kesztyűn kívül, kifejezetten jégkorongra készített váll-, könyök-, térd- és sípcsontvédőből, kesztyűből, jégkorong nadrágból, a védelem érdekében ágyék, nyak és fogvédőből, illetve természetesen a korcsolyából.

Hogyan bizonyosodj meg róla, hogy valóban a gyereked számára megfelelő a sportág?

A fizikai adottságok nem igazán számítanak a jégkorongot tekintve, mivel a gyerekek állandóan fejlődnek és alakulnak. A jeges sportágat valóban mindenki számára ajánlják, hiszen kitűnő hatása van a fizikai és mozgáskoordinációs fejlődésre és az edzők biztosan állítják, hogy a jéghoki nem veszélyesebb, mint bármely más közkedvelt sportág.

Tényleg lányok is gyakorolhatják a sportágat?

Igen, valóban így van. Az első magyar női jégkorongcsapat 1992-ben alakult meg és azóta, minden kislány álma valóra válhat, és akár fiúkat megszégyenítő bátorsággal, ügyességgel léphetnek jégre és a fejlődésre is lehetőségük van, hiszen a magyar női jégkorong válogatottba bekerülni nem lehetetlen és a csapat már világbajnoki sikereket is ért el.

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!