A jégtánc alapismereteinek elsajátítása után belemélyedhetünk a részletekbe. Terítéken a ruházat, a korcsolya, a költségek, az előrelépési lehetőségek. Bevezetünk a sportág legbensőbb részeibe, mely tudnivalókkal felkészültebben várhatod a sportágválasztás elkerülhetetlen világát. 

A parkett-tánc a jégen c. cikkünk segítségével már megismerkedhettél a sportág alapjaival, mely során Hoffmann Nóra, kétszeres olimpikon, Európa-bajnoki 8. és Világbajnoki 10. helyezett jégtáncos, a Hoffmann Akadémia elnöke, vezetőedzője állt rendelkezésünkre. Most ismét az ő szavaira és tudására alapozunk, mikor a mozgásforma ráfordításait, eszközeit, szintjeit taglaljuk.

„A gyermekek általában 3-4 éves kortól kezdenek el korcsolyázni, ekkor még nem beszélhetünk igazán sportról, még csak ismerkednek a sportág alapjaival. Ezt megtehetik versenyző képzéses szervezetnél vagy egy hobbista jégpályán is. Sok helyen indítanak már heti 1-2 alkalmas, csoportos tanfolyamokat, ezek 1000-3000 Ft/fő/alkalom áron érhetőek el, ahol felmérhető, hogy tetszik-e a gyereknek, érdeklődik-e iránta és ettől függően lehet különböző irányokba, célzott oktatás felé orientálódni.”

„A tanfolyamokon való részvételhez és a rövidebb vagy akár a hosszabb távú tanuláshoz inkább a saját, fűzős műkorcsolya beszerzését ajánljuk. Érdemesebb egy 20.000 Ft körüli korcsolyába fektetni, fontos a minőség a gyermekek gerincének megfelelő fejlődése érdekében és más ortopédiai okok miatt is.”

Forrás: Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség

A lábbeli mellett a ruházat épp olyan fontos, akár a legkisebbeket nézzük, akár, ha egy szinttel feljebb lépünk és elérik a fiatalok a haladó csoportot.

„A lépések megtanulásához vastag alá öltözetet, plusz vízhatlan ruhát ajánlunk, olyat, amelyben a gyermek keze szabadon mozoghat a megfelelő koordinálás okán. A kicsiknek szoktuk ajánlani a bukósisakot, mely elhagyható, de például a kesztyű elvárás, hogy ne sérüljön meg a keze és, hogy ne fázzon.”

„A haladó csoportban már aktívabbak, csúsznak a jégen, ehhez vékony aláöltözet, nyúlékony ruha, egy melegítő nadrág, egy vékony pulcsi szükséges. Kell, hogy elkezdjék szokni a hideget, bírják azt, érezzék az eséseket, de motiváció is a „lengébb” öltözék, hogy nem kell feltétlenül elesni, leülni egy-egy bizonytalanság esetén. E mellett fontos, hogy a ruha ne korlátozza a mozgásukat, mi, edzők is jól megfigyelhessük, észrevételezhessük a mozdulataikat.”

A haladó csoport tagjait kreatív sorversenyek keretében is megméretik a versenyzéshez való felkészítéshez, mely kellő információt adhat arról, hogy nyomás alatt hogyan teljesítenek.

A következő szinten már egyesületi keretek közt pallérozódik a gyermek, mely esetében „komolyabbra” fordulnak a dolgok, akár a költségeket, akár az edzéseket tekintve.

„Itt már megállapításra kerül a havi tagdíj, melynek összege nagyon változó, kb. 35-50.000 forintig terjedhet /fő. Ez egyesületenként változó, hogy tartalmazza-e a száraz edzést vagy például a balett edzést. Amennyiben tartalmazza, úgy egy heti programban szerepel két száraz edzés, levezetés, nyújtás és négy jeges edzés. Egyéni sportág lévén mindenképpen javasoljuk a privát órákat a csoportos foglalkozások mellett, hisz a gyermekek izomzata, koordinációja, hajlékonysága eltérő, ez egyénileg fejleszthető leginkább. Ezek a foglalkozások 3.000 és 5.000 Ft/fő/alkalom mozognak.”

Forrás: Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség

A test igénybevétele mellett a felszerelések „milyensége” is változik, ahogyan egyre jobbá és jobbá válik a sportoló.

„Ilyenkor már versenyzésre alkalmas, komoly korcsolya szükségeltetik, melynek ára már 30.000 Ft fölé kúszik. A versenyruha ráfordításait tekintve határ a csillagos ég. Ez márkafüggő, divatfüggő, pénztárcafüggő, a versenyzők saját képzeletére van bízva, sokan varrónővel csináltatnak egyénileg rájuk szabott ruhát. A versenyruha szabályait illetően a lányoknak előírt a szoknya, a fiúknál pedig a vádlin nem szűk nadrág, mindkettejük esetében pedig kötelező, hogy a felsőtest fele fedett legyen.”

Az újabb lépcsőfok a párválasztás, mely elengedhetetlen ahhoz, hogy a sportág tovább űzhető legyen.

„A korosztályi versenyeztetés/átjárhatóság miatt a két év korkülönbség az ideális a párok között, mely az érettség miatt a fiúk felé tolódik ki, tehát pl. egy 16 éves fiúnak egy 14 éves lány a legjobb pár. A párválasztás után az edzések mennyisége és intenzitása is emelkedik, megjelenik a programban a parkett-tánc oktatás, a tagdíj pedig 55.000-70.000 Ft/fő közé esik. Az edzések elérik a napi 3-3,5 órát, mely magában foglalja a csoportos edzéseket, akár napi kettőt és a privát foglalkozásokat is.”

A jégtáncosok esetében egy verseny nevezési díja eléri az 50-100 eurót, e mellé számolni kell még az utazással, az ott tartózkodással, az edző költségeivel, melyeket mind egyénileg szükséges finanszírozni. A junioroknál rendeznek már pénzdíjas Grand Prix versenyeket is, továbbá ők akár már felkérésre külön fellépéseket is vállalnak, akár juttatás fejében.

Forrás: Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség

Elérkeztünk a legmagasabb, élsportolói szinthez, mely során már a nemzetközi szinten versenyzőket, junior és felnőtt válogatottakat vesszük górcső alá.

„Az ő korcsolya szettjük ára már 150.000 és 300.000 Ft közötti összegbe kerül, mely egy cipőt és pengét jelent, ezeket évente szükséges cserélni. A tagdíj már eléri a havi 75.000-90.000 Ft-ot/fő, mely tartalmaz napi 4 óra jeges edzést, e mellett plusz 1-2 óra száraz edzést. Néhány helyen az edzői feladatokat egy kisebb stáb látja el, ez egy balettmesterből, egy jeges technikai specialistából, egy főedzőből, egy segédedzőből, egy szárazedzést vezető edzőből és egy koreográfus/parkett tánctanárból áll. Ezen a szinten versenyzők már kaphatnak támogatást a Szövetség felől, és a versenyfinanszírozásban is segítik őket.”

Az összegek becsült összegek, az egyéni igények és szintek függvényében változhatnak.

MTI/EPA/Mauri Ratilainen
FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!