A Ju Jitsu szó szerint lágy módszert, lágy művészetet jelent. Technikai gyűjtemény, amely a több száz éve távol keleten, elsősorban Japánban kialakult önvédelmi és támadó fogásokból áll. Hatékony önvédelmi rendszer, amely az egész világon elterjedt.

A lágy megnevezés a kitérő, elvezető filozófiára utal. E két írásjellel írják japánul. Kiejtése: dzsudzsicu. Írják ju-jitsu, ju jutsu, jiu-jitsu, dzsiudzsicu formában is. A szamurájok, harcosok technikáit, de a pusztakezes védekezésre kényszerült földművesek által használt technikákat is tartalmazza. A Magyar Ju Jitsu Szövetség hivatalos írásmódja 2009 óta egységesen a ju jitsu írásmód. Természetesen a korábbi forrásokat eredeti megjelenési formájában idézzük.

Shihan Kelemen István így ír erről Ju jitsu nemcsak nőknek című könyvében:

A pusztakezes képzés mellett a fegyverek használata rendkívül kifinomította a fogás-módszereket. A Ju-Jitsuban az ember megtanulta, megismerte korlátait és kétszer is meggondolta, hogy lefegyverezzen egy katonát, aki kardot vagy dárdát használt, hacsak élete nem volt komoly veszélyben és az ellenállás elutasítása nyilvánvalóan halálához vezetett volna. Többek között itt találjuk a különbséget a Ju jitsu és a modern Budo önvédelmi formák között.

A Ju jitsu állandó útkeresés, nyitott rendszer, amely alkalmazkodik a mai ember megváltozott testkultúrájához. A Ju-Jitsu hasznosítani igyekszik a modernkor új, tudományos ismereteit, vívmányait, nem ragaszkodik feltétlenül a tradicionális formákhoz, technikákhoz.

Ha a mostani Ju jitsu módszernek egy tartalmi kivonatát készítenénk el, az nagy vonalakban így festene:

 • eséstechnika,
 • ütés, rúgástechnikák,
 • dobások és levitelek,
 • fogások hárítása,
 • elvezetések,lezárások,
 • különböző álló-, földharc küzdelmi technikák,
 • eszközös támadás elleni védekezés,
 • eszközzel történő támadás és védekezés,
 • több támadó elleni védekezés,
 • gyakorlatok életszerű helyzetekben,
 • elsősegély és élesztési eljárások.

A modern Ju jitsu

A támadó és közelharc technikákat elsősorban a fegyveres testületek képviselői gyakorolják, a modern Ju Jitsu több országban a rendvédelmi szervek kiképzésének szerves része. Hazánkban a nyugati kiképzési rendszer átvételével a Ju jitsu szerepe várhatóan mind a katonai közelharc, mind a civil önvédelem területén nőni fog. A mi syllabusunk (technikai gyűjteményünk) a világszövetség (WJJKO) vizsgaanyaga alapján lett kialakítva. A Magyar Ju Jitsu Szövetség tagjai e vizsgaanyag alapján vizsgázhatnak az övvizsgákon.

Mit ad nekünk a Ju jitsu?

Mint minden sport, mozgás javítja a fizikai állapotot, erősebbé, gyorsabbá, hajlékonyabbá válik a gyakorlója, nő az állóképessége. A küzdő, konfliktusos helyzetek gyakorlásával levezeti az agressziót, növeli a magabiztosságot, erkölcsi tartást ad. Hatékony önvédelem, mely hozzájárulhat önmagunk, családunk és értékeink megvédéséhez. Megköveteli a pontos és kitartó munkát, ugyanakkor az eredménye jól mérhető. Sok tanítványnak ez a felkészülés az első példa a több évig tartó, tervezett és számonkért munkára, erőfeszítésre. A Ju jitsu-t mindenki képes megtanulni, különösebb fizikai képességeket nem kíván, ami azonban feltétlenül szükséges, az az elhivatottság.

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!