A kempo szó jelentése: „az ököl igazsága”. Kínai shaolin kung-fu gyökerekkel rendelkező, de Japán területén kiteljesedő igen sokrétű és összetett karateváltozat.

A kempo a kung-fu, a ju-jitsu, a thai-boksz, a judo és a karate technikáit ötvözi. Napjainkban is fejlődő stílus, pedig gyökerei igen régre nyúlnak vissza. Bodhidarma (buddhista szerzetes volt Dél-Indiában, neki tulajdonítják a zen buddhizmus elterjesztését Kínában) már i. sz. 520 körül tanította a kéz, a tenyér és a láb fegyverként való használatát – a kempo jelentése: „az ököl igazsága”.  A boxerlázadás (kínai népi felkelés) 1901-es leverését követően a kempo csaknem eltűnt, végül mestereinek köszönhetően nemcsak fennmaradt, de el is terjedt világszerte.

A magyarországi kempo története

Magyarországra 1975-ben jutott el a sportág, az Ausztráliából hazalátogató Harnos Imrének köszönhetően. Az első edzésein részt vevők lettek tulajdonképpen a magyar kempo meghonosítói. Az első magyar kempomestereknek Várszegi Rudolfot, Juhász Ferencet, Szurkos Imrét, illetve későbbről Lévai Lászlót és Lovász Gábort tekintjük. A mi stílusunk Kempo Karate Jitsu, amely ötvözi a tradicionális mozdulatsorokat a modern önvédelmi technikákkal.

Az első edzőtábort 1982-ben Dombóváron tartották, Várszegi Rudolf vezetésével. 1985-ben, a Magyar Karate Szövetség All Style Szakbizottságán belül megalakult a Kempo szakág. 1996-ban Juhász Ferenc 4. danos mester vezetésével megalakult a Magyar Kempo Szövetség.

Sportolóink évek óta kifejezetten eredményesen szerepelnek a kempo világversenyeken.

2018-ban Magyarország nyerte a 15. IKF Kempo Világbajnokság és Világkupa összetett csapatversenyét! Az áprilisi, budapesti világeseményen technikai kategóriában harmadik helyen végeztünk, a küzdelmi divíziót pedig megnyertük. A hazai kempoválogatott először győzött összetettben, amióta az IKF égisze alatt rendezik a világbajnokságot!

Kinek ajánlott?

Minden egészséges embernek. A kempo jellegzetessége, hogy egyénre szabottan, kifejezetten az egyéni adottságokhoz, képességekhez, fizikai határokhoz igazodva lehet a technikákat elsajátítani, a harcmodort kialakítani.

Milyen képességeket fejleszt?

A kempo fejleszti a kreativitást, javítja a helyzetfelismerést, a mozgáskoordinációt, a fizikai állóképességet, az ízületi terhelhetőséget, illetve a pszichés kondíciókat is. Edzi a testet és fejleszti a lelket.

Hány éves kortól ajánlott?

Már 4 évesek is kempóznak, de a versenyzés inkább 7-8 éves korban kezdődik, természetesen még könnyített feltételekkel (és komolyabb védőfelszereléssel) a felnőttekhez képest. A versenyzés nem kötelező, lehet űzni a sportot egyszerűen csak a jótékony hatásai miatt. Sokan választották a kempót olyanok, akik más sportágban befejezték a versenysportot, és valamilyen sportos életformát kerestek utána.

Szövetség: Magyar Kempo Szövetség

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!