Kőbán Rita, Jónyer István és Schmitt Pál a Halhatatlan Magyar Sportolók között

2020 szeptemberében választották be Kőbán Ritáékat a halhatatlanok közé, de a beavatására a világjárvány miatt csak most került sor. Nagy Tímea, a Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesületének elnöke, kétszeres olimpiai bajnok párbajtőröző úgy véli, hogy a gyereknek óriási ösztönzést jelent a sportolók karrierjének megismerése.

“Bízunk benne, hogy egyre több gyereknek tudjuk megmutatni a sport iránti szeretetet, a sport lényegét, és bízunk benne, hogy ennek köszönhetően nem csak azért fognak sportolni, mert kötelező a testnevelésórán, hanem azért, mert megtalálják benne a saját céljukat” – fogalmazott az 1991-ben alakult egyesület elnöke.

Vajda Vilmos mesteredző, a kajak-kenu válogatott volt szövetségi kapitánya laudációjában kiemelte az olimpiai, világ- és Európa-bajnok kajakos Kőbán Rita győzni akarását, aki húsz évet versenyzett a világ élvonalában.

“Jó barátot üdvözlök, akit hosszú évek óta ismerek és harcostársam a sporthagyományok őrzésében” – köszöntötte Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság volt elnöke a vb- és Eb-győztes asztaliteniszező Jónyer Istvánt. “Az élsportban letette a névjegyét, olyan eredményeket ért el, amelyekre mindannyian büszkék lehetünk, és önmagukért beszélnek. Ugyanakkor hétről hétre elmegy a gyerekek közé bemutatókra, nem sajnálja az időt és energiát, hogy kedvet csináljon a sporthoz.”

Molnár Zoltán, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) volt főtitkára az ötkarikás és vb-aranyérmes párbajtőrvívó Schmitt Pált méltatta.

“A 20-21. század magyar sporttörténelmének legnagyobb sportvezetője, szinte példátlan, hogy sikert sikerre halmozott, bármilyen feladatba is kezdett. Minden pályát befutott, és mindenütt a csúcsra ért” – mondta Molnár Zoltán.

A korábban Halhatatlanok Klubjának, később Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesületének kiemelt célja, hogy példaképeket állítson a fiatalok elé. A tagok nem kapnak díjazást, jelentős feladatuk, hogy járják az országot, a határon túli településeket, és pódiumbeszélgetések alkalmával iskolákban, művelődési házakban beszélgessenek sportpályafutásukról, terjesztve a sport értékeit, az olimpiai eszmét.

A Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesületének jelenlegi tagjai:

Darnyi Tamás, Dunai Antal, Egerszegi Krisztina, Fa Nándor, Faragó Tamás, Gyulay Zsolt, Hegedüs Csaba, Jónyer István, Kamuti Jenő, Kásás Tamás, Keleti Ágnes, Kovács Katalin, Kőbán Rita, Magyar Zoltán, Nagy Tímea (elnök), Polgár Judit, Rejtő Ildikó, Schmitt Pál, Török Ferenc, Vaskuti István

 

Forrás: MTI, fotó: Róth Tamás

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!