Az ovális füves pályán játszott krikett egyfajta stratégiai labdajáték, amelynek szabályrendszere a legsokoldalúbbak közé tartozik. A baseballhoz kissé hasonló, csapatonként 11 játékosból álló sportág lényege, hogy van egy dobó, aki próbálja kiejteni az ütőjátékost, az ütő pedig megpróbálja minél jobb helyre elütni a labdát.

A dobójátékos csapattársai pedig megpróbálják elkapni, megállítani az elütött labdát. A piros labda súlya 163 gramm, átmérője 229 mm, az ütő pedig kb. 1 méter hosszú és 10 cm széles. A dobások az ovális pálya közepén található, 22 yard (20,12 méter) hosszú és 10 láb (3,05 méter) széles, úgynevezett pitchen történnek. A pitch egy kiszárított füves terület, amelyen könnyebben pattan a labda, mint a sima füvön. Ez jelenti ugyanis a legnagyobb különbséget a baseball és a krikett között: a dobó általában lepattintja a labdát a földre, mielőtt az az ütőhöz ér. Az ütőcsapat játékosának célja, hogy a pálya széléig elüsse a labdát; ekkor ugyanis 4 pontot kap; ha pedig a pályáról kiüti a labdát, akkor hatot. Az ütőcsapat úgy is tud pontot szerezni, ha az ütőjátékos a pitch egyik végétől a másik végéig fut, és helyet cserélnek a csapattársával. A szerzett pontok száma megegyezik a pitchen végigmenő futások számával. 2 csapat játszik egymás ellen, csapatonként 11 játékossal. A pályán egyszerre két ütőjátékos, 11 védekezőjátékos és 2 bíró van. A dobócsapat célja, hogy kiejtse azt az ütőjátékost, aki éppen üt. Ezt sokféleképpen megteheti; legegyszerűbben úgy, hogy a labdával eltalálja az ütő mögött álló, 3 egymás mellett szorosan elhelyezkedő (70 cm hosszú) fadarabok egyikét, azaz a kaput (wicket). Mindkét csapat legalább egyszer üt, és legalább egyszer dob, mindkettő meghatározott számú overt (6 dobás) kell, hogy végrehajtson. Az a csapat nyer, akinek több ütőpontja gyűlik össze.

A krikett története

A körülbelül nyolcszáz éves ,és a Brit-szigetekről származó krikett ma már nem Angliában a legnépszerűbb sportág, leginkább az egykori gyarmatokon lelkesednek érte. India és Pakisztán mellett Bangladesben és Srí Lanka szigetén is fanatikusan játsszák, és több száz millióan nézik a krikettet. A sportág emellett népszerű Ausztráliában, Új-Zélandon, Dél-Afrikában és a Karib-tenger egyes szigetein. A futball iránt teljesen érdektelen Indiában ez a nemzeti sport, és általában jó alapot ad arra, hogy az egyébként ellenségüknek tekintett Pakisztánnal kulturált keretek között küzdjenek meg.
A krikettnek három formája létezik: Az eredeti krikett 5 napos (fehér ruházat, piros labda). Ez az úgynevezett Test Match; az első ilyen mérkőzésre 1877-ben került sor. A Nemzetközi Krikett Szövetség 1909-ben alakult. A modern kor követelményeinek megfelelő egynapos (fehér labda, színes ruházat) meccsek az 1960-as évek végén jelentek meg. Az egynapos mérkőzések csapatonként 50 × 6 over*-ből állnak. Ebben a formájában rendezték meg az első világbajnokságot, 1975-ben. Erre a világbajnokságra négyévente kerül sor. A kb. félnapos (2 × 20 over, azaz csapatonként 120 dobás) krikett is megjelent az elmúlt években. Az ún. Twenty-20 formátum óriási népszerűségnek örvend világszerte, és olyan területeken is hódít, ahol eddig nem volt ismert a játék.

A krikett Magyarországon

A Magyar Krikett Szövetség 2007-ben alakult meg, és már abban az évben rendeztek nemzeti bajnokságot, 6 csapat részvételével. Két év alatt megduplázódott a csapatok száma. Érdekesség, hogy a legtöbb krikettjátékos hazánkban élő külföldi (angol, ausztrál, indiai, pakisztáni stb.), de a magyar játékosok száma dinamikusan növekszik.

Kinek ajánlott?

Minden sportszerető embernek ajánlott, elsősorban azoknak, akik szeretik a labdajátékokat, nem mellesleg jó szem-kéz koordinációval rendelkeznek.

Milyen képességeket fejleszt?

  • Állóképességet;
  • stratégiai gondolkodást;
  • szellemi képességeket.

Előnyök és hátrányok

A krikett nem véletlenül lett a világ második legnépszerűbb sportága. Fizikailag, szellemileg és lelkileg is jót tesz.

Mikortól ajánlott?

Már 6 éves kortól el lehet kezdeni, de komplexitása miatt a versenyszerű pályafutás 16-18 éves korban kezdődik, és nagyjából 40-42 éves korig tart.

A krikettet is kipróbálhattad (száz további sportággal együtt) a XXII. Budapesti Nagy Sportágválasztón, május 25–26-án. Kipróbáltad?

Magyar Krikett Szövetség: hungary4cricket.com/hu

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!