A kung-fu (más néven wushu) a kínai harcművészetek összefoglaló neve. Szó szerinti jelentése: „kemény munka”. Jelent továbbá valamiben szerzett jártasságot is.

A kung-fun belül többféle stílus létezik. A kung-fu sportszerű lehetőségei nagyon szerteágazóak, számos versenyszabály létezik. A legelterjedtebb felosztás a következő. Dao lu, pusztakezes és fegyveres formagyakorlatok, valamint a san-da (a küzdelem neve kínaiul). Formagyakorlatok: előre meghatározott sorrendben végrehajtott ütések, rúgások, védések, akrobatikai elemek, valamint ugyanezek fegyverrel. A bemutatóterület 14×8 méteres. A hivatalos versenyeken 13-14 bíró figyel egy pástot (küzdőteret). Meg van szabva, hogy egy gyakorlatnak minimum és maximum mennyi ideig kell tartania. A küzdőtér egy 10×10 méteres, szőnyeggel borított, 60 cm magas pást. A küzdelmek védőfelszerelésben zajlanak:fogvédő, kesztyű, sípcsontvédős lábfejvédő, mellkasvédő, fejvédő és szuszpenzor (ágyékvédő) viselése kötelező. A menetek 3×2 percesek, egyperces szünetekkel. A küzdelem során engedélyezett az ütés, a rúgás, a dobás, a fogás és a térd-és könyökhasználat.

Története

Különböző források szerint kb. 5000 évvel ezelőtt Shuen Yuen király megfigyelte katonái harcmodorát, majd összeállított egy mozdulatsort. Ez volt az első formagyakorlat. Az első hivatalosan is dokumentált rendszerezett kung-fu stílus egy shaolin templomból ered, amely több mint 1500 éves múltra tekint vissza. 1949. október 1-jén megszületett a wushu (kung-fu) sportváltozata, a „Tyin-ci-ö” wushu, amely már modern harcművészet volt. Jelenleg több, mint 1000 stílus létezik, és több mint százféle fegyver van használatban.

Egyesületi adatok

A Magyar Tradicionális Kung-Fu és Wushu Szakszövetség elődszervezete 1983-ban alakult, 5 stílusszervezettel; jelenleg 35 tagegyesülettel rendelkezik, és több ezer tagja van. A Magyar Wushu szövetségnek 17 egyesület a tagja, és több száz személyes taggal rendelkezik.

Sportolóink száma

1200 tagsági könyvvel regisztrált és nemzetközi versenyengedéllyel is rendelkező utánpótláskorú, illetve felnőtt versenyzőt tartunk nyilván.

Érdekességek

A kung-fu nem csak sport, hanem életmód is. Az egészségre való hatása rendkívüli. A kung-fun belüli étkezési, természetgyógyászati és filozófiai tudás szorosan összefügg. 

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!