Idén négy-öt kutatóorvos és doktorhallgató kutatja a gyermekkori elhízás genetikai okait a II. számú Gyermekgyógyászati Klinikán. A Semmelweis Egyetem a honlapján arról ír, hogy Magyarországon a 18 éven aluliak húsz-huszonöt százaléka elhízott. 

Nem könnyű így kezdeni az életet, a felmérések szerint a túlsúlyosok nyolcvan százaléka felnőttkorban is az marad. A túlsúlyosok harminc százalékánál olyan szövődményes kórképek alakulnak ki, mint például cukorbetegség, magas vérnyomás, ízületi problémák, kardiovaszkuláris elváltozások.

A  II. számú Gyermekgyógyászati Klinikán  a két évig tartó kutatásra azért is szükség van, mert sok génről ismert, hogy felnőttkorban szerepük van a túlsúly kialakulásában, de még nem ismert pontosan, hogy ezek közül melyiknek van jelentősége gyermekkorban is. Fontos kérdés az is, hogy mely géneltérések előfordulása esetén jelentkeznek gyakrabban az elhízás ismert szövődményei. Ha azonban a gyerekeket rendszeresen sportoltatjuk, megszerettetjük velük a mozgást, az étkezésükre jobban odafigyelünk, akkor van esélyük arra, hogy egészséges életet éljenek. Kezdésnek jöhet például a Sportágválasztó. A XXIII. Budapesti Nagy Sportágválasztót a hétvégén rendezik meg. Bővebb információk és regisztráció itt!.

(fotó: pixabay)

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!