A játék lényege, hogy a kutyánk még a levegőben elkapja az eldobott korongot, és igyekezzen vele vissza a gazdihoz. A legtöbb kutya a maga örömére hamar rájön, hogy sokkal izgalmasabb a játék, ha felugrik, és a levegőből halássza le a frisbee-t (korongot).

A levegőben akrobatikus produkciókat is bemutatnak, miközben a frisbee-t igyekeznek megkaparintani. Első hallásra talán furcsán hangzik, hogy a műanyag korong dobálását sportnak nevezzük, ám a következőkben láthatjuk, hogy nemcsak kiváló szabadidőtöltés és játék, de a frisbee igazi versenysportként is űzhető. A kutyáknak alapvető tulajdonsága az apportkészség, vagyis a legtöbb kutya kifulladásig képes a gazdi által eldobott labdát vagy bármiféle tárgyat újra és újra visszahozni. Ez a tulajdonság az alapja annak, hogy a frisbee ilyen kiváló játéklehetőséget nyújt kutyáinknak. A frisbee-sportnak több változata is ismert. A következőkben a két leginkább elterjedt ágazatát mutatjuk be. Az úgynevezett távolsági verseny egy 45 méter hosszú pályán zajlik, amely különböző pontértékű sávokra van bontva. A legtávolabbi sáv a legmagasabb pontér­­­­­­­té­kű. A játékban egy perc alatt kell a korongot minél többször minél távolabbra eldobni, és a kutyának a levegőben elkapva visszahozni. A másik ágazat a freestyle (szabadstílus). Itt másfél perc alatt kell különféle játékos, akrobatikus ugrásokat bemutatni zenei aláfestéssel, mint egy tánc, vagy egy műkorcsolya kűrben, 5 vagy 10 korong használatával.

A kutyás frisbee története

A sportág az USA-ban született, ahol 1975 óta rendeznek világbajnokságot is. Alapvetően a kutyák és emberek közös játéka iránti vágyból alakult ki; a szabadidő kellemes, egészséges eltöltésének igényével. Európában az 1990-es években terjedt el, ma már tízezrek űzik Európa-szerte. Több nemzetközi szervezet működik egymás mellett, amelyek önálló szabályzatokat dolgoztak ki, és saját rendszerben szervezik versenyeiket. Ezek közül hazánkban a Skyhoundz nemzetközi szervezet szabályzata terjedt el leginkább, 2009-ben hazánk rendezhette a szervezet első Európa-bajnokságát.

A kutyás frisbee Magyarországon

A Magyar Kutyasport Szövetség 2001-ben alakult, a kutyás frisbee hazai pályafutása még később kezdődött, ennek ellenére már jutottak ki sportolóink a világbajnokságra, illetve több Európa-bajnoki érmet is szereztek.

Kinek ajánlott?

Mindenkinek, akinek kutyája van, és megtetszik neki ez a sportág. Ha nem versenyszerűen akarja űzni, akkor tényleg csak egy játékos kedvű kutyára és pár korongra van szükség.

Milyen képességeket fejleszt?

  • Mozgáskoordinációt;
  • egyensúlyérzéket;
  • kézügyességet;
  • koncentrációt.

Előnyök és hátrányok

A sportág előnye, hogy szabadban, friss levegőn űzhető, biztosítja a szükséges mozgásmennyiséget kutya és gazdája számára egyaránt. Fontos, hogy csak annyira szabad igénybe venni a kutyát, ami annak egészségét nem veszélyezteti.

Mikortól ajánlott?

Az ember esetében ez nagyjából egy éves kortól 80 éves korig tarthat, a versenyszerű pályafutást is ideértve. Ami a sporttársat, azaz a kutyát illeti, neki meg lehet játékosan tanítani az alapokat kölyökkorában, de a magas ugrásokat, bonyolultabb feladatokat csak kifejlett kutyával szabad gyakorolni.

A kutyás frisbee-t is kipróbálhattad (száz további sportággal együtt) a XXII. Budapesti Nagy Sportágválasztón, május 25–26-án. Kipróbáltad?

Magyar Kutyasport Szövetség: dogsport.hu

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!