A labdajátékok csoportjába tartozó mozgalmas, látványos csapatjáték, amelynek célja, hogy a speciális alakú, tollból készült, 15 gramm súlyú labda a háló felett úgy kerüljön át az ellenfél térfelére, hogy az ellenfél azt ne tudja visszajuttatni.

A mérkőzéseket három-három játékos játssza 11,88 méter hosszú és 6, 10 méter széles, középen a nőknél 150 cm, a férfiaknál 160 cm magas hálóval két térfélre osztott pályán. A korábban csak edzésmódszerként játszott változatok, az egyéni és a páros játék is önálló versenyszámmá váltak. A sportágnak szabad stílusú változata is van amelyben a játékosok különleges rúgások bemutatásában versenyezhetnek. A versenyszerű játék sokoldalú képzést igényel. A labda a kezek kivételével minden testrésszel érinthető, de elsősorban lábbal játsszák.

A lábtoll-labda története

A versenyszerű, háló feletti lábtoll-labda a 20. században alakult ki. Európában az 1990-es évek elején a német Peter con Rüden kezdte el terjesztését. Az első hivatalos magyarországi versenyt 1993. május 29-én, Csillebércen rendezték. A sportág nemzetközi szövetsége 1999-ben, az európai szövetség 2003-ban alakult meg. Magyarország mindkét szervezetnek alapító tagja.

A lábtoll-labda Magyarországon

A Magyar Lábtoll-labda Szövetség 1995-ben alakult. A regisztrált tagok zöme gyermek-, serdülő- vagy ifjúsági korú. A magyar lábtoll-labdázók számos érmet gyűjtöttek már eddig is a világ- és Európa-bajnokságokon.

Kinek ajánlott?

Kortól, nemtől függetlenül mindenkinek, jó szórakozás és remek testmozgási lehetőség. A versenyszerű lábtoll-labdázáshoz gyorsaság, ügyesség és ruganyosság szükséges.

Milyen képességeket fejleszt?

  • Koordináció;
  • ügyesség;
  • hajlékonyság;
  • testhelyzet-értékelés;
  • egyensúlyérzék;
  • reakcióképesség;
  • állóképesség.

Előnyök és hátrányok

A játék már kezdő szinten is szórakoztató, akár a szabadban is játszható, egyáltalán nem költséges sportág. Hátránya, hogy a versenyek kizárólag teremben zajlanak.

Mikortól ajánlott?

A lábtoll-labdát 7-8 éves korban lehet elkezdeni, versenyszerűen nagyjából 40 éves korig, szabadidős játékként még nagyjából ugyanannyi évig űzhető.

A lábtoll-labdázást is kipróbálhattad (száz további sportággal együtt) a XXII. Budapesti Nagy Sportágválasztón, május 25–26-án. Kipróbáltad?

Magyar Lábtoll-labda Szövetség: labtoll.hu

 

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!