Az egyik legalapvetőbb sportág az úszás, és az egyik legkedveltebb közeg a víz. Előnyei és pozitív élettani hatásai megkérdőjelezhetetlenek, éppen ezért is kedvelik és űzik azt versenyszerűen vagy hobbiból oly sokan. Mindemellett hazánk igen eredményes is a sportágban, akár az amatőr, akár a profi sportot nézzük. Kétségkívül megéri „elmerülni” benne.

Vízbiztonságot ad. Életet menthet. Előnye lehet más vízi sportág űzésének. Alkalmas számos betegség kialakulásának megelőzésére, a fizikai rendellenességek mértékének csökkentésére, azok kezelésére. Csak néhány jó példa arra, hogy mit is kaphatunk az úszástól, mit is jelenthet annak rendszeres gyakorlása.

A sportágválasztás előtt álló gyermekek körében igen vonzó lehet az úszás, pláne, ha tisztában vagyunk a ténnyel, hogy akár otthon a fürdőkádból, akár strandoláskor a medencéből úgy kell kiparancsolni őket.

Orosz Andrea, a Ferencvárosi Torna Club úszó szakosztályának vezetője készséggel állt rendelkezésünkre, hogy választ adjon Nekünk azokra az alapvető kérdésekre, melyek minden sportolni vágyóban megfogalmazódnak.

 Mikortól érdemes elkezdeni az úszást, és kiknek ajánlott ez a vízi mozgásforma?

„4 – 5 éves kortól lehet úszni tanítani a gyerekeket. Az úszómozgás elemeit először nagy vonalakban tanítjuk, majd állandóan finomítva a mozdulatokat gyakoroltatjuk. A helyes úszótechnika elsajátítása a kondíció javulásához vezet. Négy csoportban dolgozunk, melyek: kezdő, újrakezdő, középhaladó és haladó csoportok. Mindenkinek ajánljuk, aki szereti a mozgást, szereti a vizet. Alapképzettség nem kell hozzá, kizáró ok nincs. Sokféle egészségügyi probléma esetén kifejezetten hasznos: pl. asztma, gerincferdülés, stb.”

A költségek tekintetében a felszerelés és a tagdíj azok a tételek, melyekre készülniük kell a szülőknek.

„A felszerelés nem nagy befektetés, hiszen egy úszósapka, egy szemüveg, és egy fürdőruha kell hozzá, ami szinte minden gyermeknek van otthon akkor is, ha nem jár rendszeresen úszni. Nálunk az oktatás díja 13.000 Ft / hó, amely összegért korlátlanul jöhetnek edzésre a gyerekek.”

A bevezetőben felsorolt pozitívumokat Andrea is megerősíti, illetve ki is egészíti a képesség – és készségfejlesztés terén.

„Rendszeres gyakorlással a motorikus képességeket, az erőt, a gyorsaságot és a mozgékonyságot célzottan fejlesztjük. A rendszeres úszás az egyik leghatékonyabb mozgásforma, mert a legtöbb izomcsoportot egyszerre és alaposan mozgatja meg. Fejleszti a kondicionális- és koordinációs képességeket, továbbá fontos szerepe van a testtartás javításában. Ajánljuk annak, aki szeretne megismerkedni az úszás szépségeivel, aki szereti a vizet, aki örömét leli a mozgásban, az úszásban, aki szeretné fejleszteni kondícióját és izomzatát.”

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!