A francia nevén lyonnaise, olaszul volo a nemzetközi versenyrendszerben, szövetségi keretek között játszott golyós sportok közül a legváltozatosabb. A progresszív, preciziós és mix versenyszámokat egyaránt játszák női, férfi, egyéni és csapat kategóriákban.

Magyarországon nagyon friss sportág, 2006. októberében alakult meg a hazai szövetség. A jó kondi, a precizitás elengedhetetlen feltétele ennek a sportnak is. A leglátványosabb versenyszám a progresszív dobás. Lényege adott időn belül minél több dobást végrehajtani, pontos találatokkal. A 20×3 méteres pályán a játékosok 5 perc alatt folyamatos futás közben célzott dobásokat hajtanak végre a 13,5 méterre kihelyezett célgolyókra. A gyakorlatot végrehajtó játékost két csapattársa segíti a célgolyók és a dobott golyók kihelyezésével, a talált és eldobott golyók begyűjtésével. A siker precíz dobásokat, gyors és pontos csapatmunkát, valamint gyorsaságot, robbanékonyságot kíván.

A preciziós dobásban különböző alakzatokban kihelyezett golyóállásokra kell dobásokat elvégezni. A célgolyók játékterülete 12,5 métertől 18 méterig tart. A kombinált játék hasonlít a legjobban a másik három golyós sportjátékra (bocsa, petanque, lawn-ball). A játék elején kihelyezik a célgolyó-t, tőle 50 cm-es körívet rajzolnak. Ebbe a körívbe kell gurítani a golyót. Az ellenfél jobbat guríthat, vagy kidobhatja. Fontos, hogy mindkét esetben a dobott golyó a köríven belül maradjon, mert a dobott golyó határozza meg a játék további menetét. A játék 11 vagy 13 pontig tart, illetve időkorlátot is meghatározhatnak.

Egy-egy játékos egymás ellen 4-4 golyóval játszik, páros játék esetén (kettő-kettő ellen) 3-3 golyóval, három-három játékos esetén 2-2 golyóval. A célgolyó anyaga fa, vagy mnűanyag, átmérője 30-35 mm, színe élénk, egyszínű. A volo gumi darabkákkal töltött fém golyók, átmérőjük 90-110 mm, tömegük 900-1200 gramm. Megkülönböztetésük rovátkákkal, bemetszésekkel, szám és betű jelzéssel történik. Laza, szemcsés burkolatú pályán játszák, azaz szinte bárhol kialakíthatóak a játék feltételei.

Magyar Golyósportok Szövetsége

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!