Márti junior vb-érmes és már három nyelven beszél

Forrás: Kropkó Péter/Facebook

Kropkó Márti 18 éves, van már junior vb-érme és ifi Eb-helyezése is, emellett három nyelven – az anyanyelvén kívül angolul és németül – beszél. Döbbenetes teherbírású sportoló és diák, és ugyan a triatlon a sikereinek terepe, valójában lelkes úszó a mai napig. A legendás magyar Ironman, Kropkó Péter lánya „csak” egy a négy, zseniális Kropkó gyerek közül.

Márti édesapjával, a Svájcban dolgozó Kropkó Péterrel beszélgettünk gyermekei sportágválasztásáról.

„Látszólag egyszerű a dolog, hiszen a feleségem, Andi és én is a triatlonból jövünk, kézenfekvő lett volna a választás. De mi fontosnak tartottuk, hogy a szellemük is pallérozódjon, ezért eleinte az úszás mellett néptáncra is jártak, nagyon magas színvonalon űzték. Ők dönthették el, hogy mit akarnak csinálni, a két nagyobb gyermekünk, Márti és Marci az úszást választotta.”

A két kisebb, Jázmin és Ábel jóval fiatalabbak és ikrek. Ők már valamelyest kitaposott úton haladtak, már ami a sportágakkal való megismerkedést illeti, de fontos megjegyezni, hogy Kropkóéknál semmi sem kötelező, a szülők nagyon figyelembe veszik a gyerekek egyéni igényeit.

„Alapvető volt, hogy minden gyerek az úszással kezdte. Nem csak azért, mert alapsport és nagyon hasznos, hanem azért is, mert a triatlonnak is az alapja. Aki jól úszik, annak félig nyert ügye van. Nálunk a sok úszás és a túl jó úszás abban a tekintetben hátrány, hogy az izomzatuk, főleg az elülső izomlánc, túl erős, ami a futásnál és a kerékpározásnál, már csak a testsúlyuk miatt is, de főleg a testtartásuk miatt, nem mindig előny. De úgy fogjuk fel, hogy egyrészt imádnak úszni, másrészt a kiemelkedően jó úszásuk a triatlonban hosszútávon kifizetődő lesz.”

Forrás: Kropkó Péter/Facebook

Mivel az édesapa jelenleg Svájcban dolgozik, az édesanyára hárulnak a gyereknevelés és a napi logisztika terhei, de látszik, hogy a gyerekeknek volt kitől tanulniuk kitartást, Andi állja a sarat hétről hétre, hónapról hónapra, évről évre.

„Rengeteg munka van ezekben az eredményekben, Andi és a gyerekek részéről is. A sportsikereken túl nagyon büszke vagyok arra is, hogy a tanulmányi eredményeik is kiválóak és jó emberek. Emlékszem, egy osztrák versenyen Márti élőben nyilatkozott a szpíkernek tökéletes nyelvezettel, németül a díjátadó során, majd utána a műsorközvetítő megjegyezte, hogy a versenyközpont egész területén Márti az egyetlen, aki a hochdeutsch-ot beszéli, és ez már évekkel ezelőtt történt.”

Mindemellett Kropkó Péter azt állítja, hogy nem sikerekben mérik a boldogságot.

„A siker fontos, de nem minden. A sportágválasztásnál első kell, hogy legyen a gyerek érzelme az iránt, amit csinál. Nyilván, ha a sportszakmát nézem, akkor figyelni kell a fizikális és mentális adottságokra, a termetre, az alkatra. De mindez mit sem ér, ha a gyerek nem szereti az adott sportágat. Ha jól is választ egy gyerek és a család támogatja, akkor sem garantált a hosszútávú siker. Nálunk is rengeteg energia lett beletolva ezekbe az eredményekbe, de ha Márti azt mondja holnap, hogy apa, én inkább tanulni akarok, nem fogok az útjába állni. A sport a legnagyobb jellemformáló színtér, a gyerekeim jó emberek lettek. Ez az igazán fontos. Aztán persze nagy öröm, ha van siker. De a legnagyobb siker az, ha boldognak látod a gyerekedet.”

Ha téged is érdekel a sportágválasztás, kukkants be a klubkeresőnkbe!

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!

Szeretnék bővebb információt és telefonos megkeresést a rendezvény szponzorációs lehetőségeivel kapcsolatban.

New York Shop

szájhigiéniai prémium termék forgalmazó

A New York Dental cégcsoport több mint 25 éve foglalkozik a magyar fogorvosok és lakosság szájhigiéniai termékeinek forgalmazásával. Az egészségünk elengedhetetlen hozzátartozója a megfelelő szájhigiénia.

6-12 év kor között már kibújnak a maradandó csontfogak. Kiemelten fontos, hogy az egészséges fejlődésük érdekében megfelelő szájhigéniai szokásokat alakítsunk ki. A célunk, hogy támogassuk és ösztönözzük a rendszeres, helyes fogmosás fenntartását a megfelelő termékekkel, különösen, amikor a gyermek önállóan kezd fogat mosni.

Hatalmas öröm számunkra, hogy a New York Shop szájhigiéniai állapotfelméréssel és személyreszabott prémium szájhigiéniai termékekkel segítheti a junior életmódváltókat.