Mi a legjobb a karácsonyban? A sütik! Mi a legrosszabb a karácsonyban? A sütik. Mi a teendő, ha a kedvenced ellened fordul? Változtass a recepteken, hogy ne az édesség, hanem a nemkívánt kilók maradjanak ki az ünnepekből. A szinte büntetlen karácsonyi majszoláshoz, megnyílik az NSV szakácskönyve, megmutatjuk a négy kedvenc karácsonyi édességreceptünket.
1. Mézes kedvenc kicsit másképp
Mit?
– 1 bögre teljes kiőrlésű búzaliszt
– 1 bögre zabkorpa
– kevés fahéj
– késhegynyi szódabikarbóna
– 1 kiskanál mézeskalács fűszerkeverék
– 2 evőkanál kókusz olaj
– 2 evőkanál méz
Mikor, hogyan?
Nagy tálban, alaposan keverd össze a száraz hozzávalókat, add hozzá az olajat, a mézet és szükség szerint egy kis vizet, hogy gyúrhatóvá váljon. A tésztát fél nap pihentetés után, nyújtsd fél centi vastagságúra, és szaggass belőle kedvedre való mézeskalács figurákat. Majd 180 fokra melegítsd elő a sütőt és kb. 7 perc várakozás után, mikor a mézesek széle barnulni kezd, kész is a csoda süti.
2. Kókusz hógombócok a tányéron
Mit?
– 3 bögre kókuszreszelék
– 6 evőkanál kókuszolaj
– fél bögre nyírfacukor
– 2 teáskanál vanília aroma
– csipetnyi só
Mikor, hogyan?
Az összes hozzávalót dobd bele egy turmixgépbe és alacsony fokozaton keverd őket, amíg sűrű, ragacsos massza lesz belőlük. Formázz golyócskákat a hófehér tésztából és ízlés szerint díszítsd olvasztott étcsokival. Hagyd állni pár óráig és fogyaszthatod is a kókuszlabdákat.
3. Mogyoróval töltött mákos golyó
Mit?
Amire a tésztához szükséged lesz:
– 20 dkg finomliszt
– 10 dkg mák (darált)
– 8 dkg vaj
– 1 db tojás
– 10 csepp édesítőszer
– 1 citromból, reszelt citromhéj
– 1 kávéskanál fahéj
Amire a díszítéshez szükséged lesz:
– 10 dkg törökmogyoró (vagy dió, mandula)
Mikor, hogyan?
A hozzávalókat összekeverve jól formálható tésztát kapsz, amelyekből formálj cseresznye nagyságú golyókat. Mindegyiknek a közepébe nyomj egy általad kiválasztott magot. Melegítsd elő a sütőt 220 fokra és a tepsibe, miután kibélelted sütőpapírral helyezd be a golyócskákat. 12-14 perc sütés után már evésre készen áll az egészséges finomság.
4. Áfonyás, mandulás vitaminbomba
Mit?
– 3 bögre kimagozott aszalt datolya vagy füge
– 2 bögre mandula
– 1 csésze vörös áfonya
– 1 bögre kókusz, aprított
– 2 evőkanál vanília kivonat
– 1 evőkanál mandula kivonat
Mikor, hogyan?
A hozzávalókat tedd be egy darálógépbe vagy robotgépbe és addig daráld, amíg a tészta kezd összeragadni. Formázz egy cipót a tésztából és simítsd két zsírpapír közé, majd sodrófával nyújtsd ki a karácsonyi süti alaptésztáját. Szaggasd ki a kedvenc karácsonyi alakzatod süteményforma segítségével. Helyezd a karácsonyi sütiket zsírpapírral bevont lemezre, majd másfél óráig pihentesd a fagyasztóban. Mielőtt fogyasztanád, 3 percig hagyd felengedni.