Mi a legjobb a karácsonyban? A sütik! Mi a legrosszabb a karácsonyban? A sütik. Mi a teendő, ha a kedvenced ellened fordul? Változtass a recepteken, hogy ne az édesség, hanem a nemkívánt kilók maradjanak ki az ünnepekből. A szinte büntetlen karácsonyi majszoláshoz, megnyílik az NSV szakácskönyve, megmutatjuk a négy kedvenc karácsonyi édességreceptünket.

1. Mézes kedvenc kicsit másképp

Mit?

– 1 bögre teljes kiőrlésű búzaliszt

– 1 bögre zabkorpa

– kevés fahéj

– késhegynyi szódabikarbóna

– 1 kiskanál mézeskalács fűszerkeverék

– 2 evőkanál kókusz olaj

– 2 evőkanál méz

Mikor, hogyan?

Nagy tálban, alaposan keverd össze a száraz hozzávalókat, add hozzá az olajat, a mézet és szükség szerint egy kis vizet, hogy gyúrhatóvá váljon. A tésztát fél nap pihentetés után, nyújtsd fél centi vastagságúra, és szaggass belőle kedvedre való mézeskalács figurákat. Majd 180 fokra melegítsd elő a sütőt és kb. 7 perc várakozás után, mikor a mézesek széle barnulni kezd, kész is a csoda süti.

2. Kókusz hógombócok a tányéron

Mit?

– 3 bögre kókuszreszelék

– 6 evőkanál kókuszolaj

– fél bögre nyírfacukor

– 2 teáskanál vanília aroma

– csipetnyi só

Mikor, hogyan?

Az összes hozzávalót dobd bele egy turmixgépbe és alacsony fokozaton keverd őket, amíg sűrű, ragacsos massza lesz belőlük. Formázz golyócskákat a hófehér tésztából és ízlés szerint díszítsd olvasztott étcsokival. Hagyd állni pár óráig és fogyaszthatod is a kókuszlabdákat.

3. Mogyoróval töltött mákos golyó

Mit?

Amire a tésztához szükséged lesz:

– 20 dkg finomliszt

– 10 dkg mák (darált)

– 8 dkg vaj

– 1 db tojás

– 10 csepp édesítőszer

– 1 citromból, reszelt citromhéj

– 1 kávéskanál fahéj

Amire a díszítéshez szükséged lesz:

– 10 dkg törökmogyoró (vagy dió, mandula)

Mikor, hogyan?

A hozzávalókat összekeverve jól formálható tésztát kapsz, amelyekből formálj cseresznye nagyságú golyókat. Mindegyiknek a közepébe nyomj egy általad kiválasztott magot. Melegítsd elő a sütőt 220 fokra és a tepsibe, miután kibélelted sütőpapírral helyezd be a golyócskákat. 12-14 perc sütés után már evésre készen áll az egészséges finomság.

4. Áfonyás, mandulás vitaminbomba

Mit?

– 3 bögre kimagozott aszalt datolya vagy füge

– 2 bögre mandula

– 1 csésze vörös áfonya

– 1 bögre kókusz, aprított

– 2 evőkanál vanília kivonat

– 1 evőkanál mandula kivonat

Mikor, hogyan?

A hozzávalókat tedd be egy darálógépbe vagy robotgépbe és addig daráld, amíg a tészta kezd összeragadni. Formázz egy cipót a tésztából és simítsd két zsírpapír közé, majd sodrófával nyújtsd ki a karácsonyi süti alaptésztáját. Szaggasd ki a kedvenc karácsonyi alakzatod süteményforma segítségével. Helyezd a karácsonyi sütiket zsírpapírral bevont lemezre, majd másfél óráig pihentesd a fagyasztóban. Mielőtt fogyasztanád, 3 percig hagyd felengedni.

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!