Miért pont a vízilabda?

Az olimpiai érmek számát elnézve a vízilabda vitathatatlanul az egyik legsikeresebb sportág Magyarországon. De vajon ugyanennyire népszerű a sportolni vágyó fiatalok körében is? Kíváncsiak voltunk, az érmeken túl miért érdemes még belekóstolni komolyabban ebbe a klasszikus, akciódús mozgásformába. Kérdéseinkre Várkonyi Gabriella, az FTC Vízilabda Utánpótlás Nonprofit Kft. technikai vezetője válaszolt.

Mennyire van szükség egy ennyire sikeres sportágnál a toborzásra?

Nagyon! Ugyanis ma már elképesztő mennyiségű sportág van, és hatalmas a választék. A vízilabda pedig kicsit kemény dió, mert nemcsak a gyerektől, de a szülőktől is elszántságot kíván. Hiszen el kell vinni a csemetét az uszodába, cipelni a vizes sportcuccot, hajat szárítani és a többi. Az sem könnyíti meg a dolgot, hogy az edzések általában korán kezdődnek, ezért kihívás összeegyeztetni a szülők munkaidejével. Ráadásul nem minden uszodába engedik be a gyermek vízilabdázókat. Így aztán nem csoda, hogy sokan a helyben, vagyis az iskolában elérhető sportolási lehetőségeket részesítik előnyben, mivel az a legkényelmesebb.

 

Milyen képességekre van szükség a vízilabdázáshoz?

Mélyvízbiztos úszástudásra mindenképp, főleg a gyors- és hátúszásra. Ez már a jelentkezésnél is nagyon fontos. Ezért is működünk együtt az úszó szakosztállyal: sokan ott kezdenek úszni, mi is odairányítjuk azokat, akik még nem tudnak úszni, aztán átjönnek vízilabdázni.  Az edzőknek jó szeme van arra, hogy kik az optimális úszópalánták, és kik alkalmasak inkább a vízilabdázásra. Az úszókat már 6-7 éves korban kiválasztják versenyúszóknak, a vízilabdát kicsit később is el lehet kezdeni. Előfordul, hogy 8-9 éves korban derül ki, hogy valakinek mégsem a legjobb választás az úszás. Ilyenkor megkérdezzük, hogy van-e kedve kipróbálni a vízilabdát, ha már itt van.  

 

Milyen képességeket fejleszt a vízilabda, vagyis mi motiválhatja a szülőket, hogy lehozzák a gyereket az uszodába? 

Nagyon komplex sport: tudni kell vízszintesen és függőlegesen is mozogni, úszásból átváltani vízilabdázásba és vissza, azaz: minden egyes porcikádat megmozgatja, az összes izmot fejleszti. Az sem véletlen, hogy  a vízilabdázók közül kerül ki a legtöbb diplomás élsportoló – és ezt nem én mondom, statisztikai adatokról beszélünk. Mindez annak köszönhető, hogy itt nemcsak leleményességre van szükség, hanem komplex látás és gyors gondolkodásmódra. Sok szárazföldi sportággal szemben itt ez egy lassabb mozgás, hiszen ott az a fránya víz… Egy vízilabdázónak sokkal inkább előre kell gondolkodnia, méghozzá több lépéssel. Úgy, mint a sakknál. Bele kell kalkulálni a következő mozdulatsort és az ellenfél mozdulatait is. Emellett látni kell a csapattársak mozgását, illetve az ellenfelét is.

 

Mennyire kiegyenlített a nemek aránya a vízilabdázók körében?

Magyarországon a férfiak dominálnak: legalább tízszer annyian vannak, mint a lányok. Ausztráliában és Amerikában viszont több leigazolt női játékos van, mint egész Európában. A lányokat sajnos gyakran a sok csilli-villi női sportág elcsábítja, főleg azok, ahol mutatósak a versenyruhák. 

 

Nyilván minden sportág előnyös az egészség szempontjából, de van valamilyen speciális hatása a vízilabdának?

A hidegebb hőmérsékletű vízben állandóan mozogsz, amihez szépen hozzászokik a szervezeted, így az immunrendszered is erősebb lesz. Ellenállóbb lesz a szervezeted, ennek köszönhetően nem kap el olyan gyakran a nátha vagy éppen a fülgyulladás. Már csak ezért is megéri lejönni!

Ha még hezitálsz, hogy a gyermeked belevágjon-e a vízilabdázásba, akkor gyertek el november 17-én a Vizesgálára, ahol olimpiai, világ- és Európa-bajnokok mutatják meg egy barátságos minimeccs keretében, hogy mit tudnak! Szerintünk meggyőzőek lesznek…

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!