Ne hagyd, hogy az irodai munka kicsináljon! – Tippek és praktikák az irodai munkához, 1. rész

Az ülés az új dohányzás – nap mint nap rengeteg információt hallhatunk az íróasztalnál töltött hosszú órák káros mozgásszervi hatásairól. A folyamatos statikus, egyhelyben töltött órák gerincünk legnagyobb ellenségei.

Hogy megértsük, mi is történik ilyenkor, feszítsük hátra a kezünkön egyik ujjunkat, és tartsuk ott 1-2 percig: bizony fájni fog, kellemetlen érzés lesz, pedig valószínűleg az ujjunk teljesen egészséges. Ha mindennap 6-8-10 órát kényszerítenénk bele ebbe a helyzetbe, akkor egy idő után megváltozna az egész ízület felépítése, valamilyen degeneratív vagy túlterheléses panaszt alakítanánk ki benne. Pontosan ezt tesszük a gerincünkkel minden egyes munkanapon. Mostantól nem ülnünk nem lenne életszerű, de néhány praktikával kiküszöbölhetjük a mozgásszervi problémák kialakulását. A cikksorozat első részében a legegyszerűbb tippeket szedtük össze, lássuk, mik ezek!

 

Elegendő folyadék fogyasztása

Testünk egyik szervrendszerétől sem várhatjuk el a normál működést, ha nem viszünk be elég folyadékot. A legegyszerűbb számítás szerint testsúlyunkat 0,035-tel megszorozva megkapjuk literben az ideális napi folyadékmennyiség minimumát: ez a mennyiség testmozgás, meleg időjárás, túlzottan sós ételek vagy megbetegedések esetén nagyobb kell, hogy legyen. Nem elég sokat innunk, fontos a bevitt folyadék minősége is. Fogyasszunk minél több (szénsavmentes!) vizet, amit akár néhány szem gyümölccsel ízletesebbé tehetünk, vagy édesítetlen teákat.

Fontos a folyadékfogyasztás időzítése is: egyenletesen, az egész napra elosztva kell meginnunk a megfelelő mennyiséget, nem pánikszerűen a nap végén.

 

Az ülés

Az ergonómia (azaz a munkakörnyezetet vizsgáló tudomány) szerint ajánlott tényezőket a következő részben összefoglaljuk, de kezdjük a legegyszerűbben megvalósítható lépéssel: ne üljünk mindig, és ne üljünk ugyanazon a széken! Lehetőség szerint dolgozzunk felváltva álló íróasztalnál, irodai széken, fitballon, dinamikus ülőpárnán. Amikor csak lehetőségünk van, álljunk fel, nyújtózkodjunk, mozgassuk át magunkat, sétáljunk pár percet, így gerincünket az egyoldalú terhelésből kizökkentjük.

 

Sportoljunk!

Mozgásszervi problémát mozgás nélkül megoldani lehetetlen. Mindenki számára fontos, hogy megtalálja a számára optimális mozgásformát, ami segíti a test és a psziché karbantartását is. Ha korábban soha vagy nagyon rég mozogtunk, mindenképp kérjük ki szakember (edző, gyógytornász) segítségét!

 

Ha panaszunk van, keressünk fel szakembert!

Gyógytornász-manuálterapeutaként gyakran szembesülök vele, hogy apróság kell ahhoz, hogy az ember panaszmentes legyen, jól érezze magát a bőrében. Ha visszatérő, vagy már néhány hete fennálló panaszt tapasztalunk, keressünk fel szakembert! Minél előbb jutunk el hozzá, annál hamarabb megoldható lesz a probléma!

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!