X Challenge – ötletverseny kőbánya helyi közlekedésének fejlesztésére

Az X Gain a kőbányai önkormányzat és a kerületi nagyvállalatok összefogásából született együttműködés, melynek célja, hogy közösen tegyünk azokért az ügyekért, amelyek egyaránt fontosak az itt élő, illetve az itt dolgozó embereknek. A kezdeményezés egyik első közös programjaként hívtuk életre az X Challenge ötletversenyt jellemzően középiskolás és egyetemista korosztály számára. Nincs felső korhatár, tehát 14 évtől felfelé bárki indulhat egyénileg vagy csapatban a versenyen.

Arra invitálunk titeket, hogy ötleteitekkel tartsatok velünk az X Challenge mikromobilitási versenyen, amivel aktívan hozzájárulhattok a zöldebb kerület megteremtéséhez, valamint a közlekedési szokások változtatásával egy fenntarthatóbb élet megvalósításához.

Az ötletverseny fő témája a mikromobilitás, azaz a helyi közlekedés fejlesztése, így a jelentkezők ötleteinek, megoldásainak kapcsolódnia kell ezen területek legalább egyikéhez:

 • városi mobilitás forradalmasítása
 • fenntartható közlekedés jövője
 • zöldebb kerület megteremtése
 • közlekedési szokások megváltoztatása
 • mobilitási csomópontok kialakítása
 • bármely más mikromobilitással kapcsolatos ötlet vagy megoldás

Íme, néhány ötlet inspiráció:

 1. Könnyedén két keréken: Javasolj intelligens eBike-ok, eRollerek és robogókhoz köthető szolgáltatási koncepciókat. Hozz létre például olyan felhasználóbarát felületeket, amelyek azonnali hozzáférést, navigációt és fizetést biztosítanak a könnyed utazás érdekében. Támogassák a városi szolgáltatások és szolgáltatók keresését, ismerősökkel való kapcsolattartást, szolgáltatás megosztásának lehetőségét.
 2. Intelligens jármű megosztás: Koncepcióddal ösztönözd a városrész lakosait a közösségi elektromos járművek (autó vagy motor) használatára ezzel is csökkentve a forgalmi torlódásokat és elősegítve a „last mile” probléma megoldását.
 3. Elektromos töltési ökoszisztéma: Alakíts ki koncepciót a robusztus töltőinfrastruktúra kialakítására, üzemeltetésére, használatára, melyeket egyaránt használhat elektromos autó, eBike és robogó. Az elképzelésednek biztosítania kell, hogy tiszta energia táplálja a jövőnket.
 4. Mobilitási csomópontok: Olyan városi csomópontokat vázolj fel, amelyek a mikromobilitási lehetőségeket, üzleteket és alapvető szolgáltatásokat egymáshoz közel hozzák. Hogyan válhatnak ezek a csomópontok élénk, integrált terekké, amelyek javítják a városi életet?
 5. Mikromobilitáshoz kapcsolható kiegészítő eszközök: Olyan ötletes megoldásokat keresünk, amelyek javítják a mikromobilitás élményét és biztonságos használatát, legyen szó új alkalmazásokról, szenzoros kiegészítőről vagy biztonsági funkciókról.

A szakmai zsűri által kiválasztott legjobb nyolc ötletet kidolgozónak alkalma lesz élőben is prezentálni az elgondolásait a november 8-ai döntő eseményen, a legjobb három pályázó pénzjutalomban is részesül. Emellett azt gondoljuk, hogy maga az a folyamat, ahogy a pályázók akár egyénileg, akár csapatban átgondolják és kidolgozzák a feladatot már egyfajta izgalmas fejlődési lehetőséget biztosít. A döntőbe jutottaknak lehetősége lesz részt venni egy online felkészítő tréningen, valamint prezentálhatnak nagyvállalati és önkormányzati szakértők előtt.

A pályázat leadási határideje: 2023. október 25. éjfél

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!