Az ökölvívásban két küzdő fél ökölvívókesztyűs (párnázott, kesztyűszerű sporteszköz) kézzel öklözi egymást, azaz egymással mérkőzik.

Az ökölvívást két olyan ember műveli egymással, aki egyáltalán nem haragszik a másikra, sőt, tiszteli és becsüli társát! Becsüli a bátorságáért, erejéért, kitartásáért, és azért, mert szemtől szembe vállalja és mutatja meg, hogy ő a jobb öklöző. Az ökölvívást egységes szabályrendszerben egy 6×6-os, négysoros kötélnégyszögben űzik, kesztyűben és egyéb, a mozgást nem zavaró védőfelszerelésben. Vitás esetben a vezetőbíró kötelező érvényű döntése számít. Két jól elkülönülő versenyrendszert különböztetünk meg: az amatőr és a hivatásos ökölvívást.

A versenyzők győzhetnek pontozással, kiütéssel, technikai KO-val (knock out = kiütés) stb. A menetidők az életkortól és a nemtől függően változnak. 3×3, 4×3, 3×2, 3×1,5, míg a profiknál 4, 6, 12×3 perces menetidők vannak. A pihenőidő egységesen 1 perc. Összességben elmondhatjuk, hogy az ököl­vívás az ész, erő és akarat együttes játéka, amit legjobban a lélekben ép emberek űznek.

Az ökölvívás a legősibb sportok egyike. Nyomait már időszámítás előtt 3500 évvel készült vázákon és mozaikokon is felfedezhetjük. Elsősorban a katonák képzésének eszközeként használták. Görögországban az ókori olimpiák első bajnoka a Szmürnából származó Onomastos volt. A római birodalom idejében az ökölvívás elvesztette sportjellegét, a gladiátorharcok szintjére süllyedt. A középkorban egyáltalán nem művelték, csak az újkor hajnalán jelent meg ismét. Érdekesség, hogy először a profi ökölvívás alakult ki, és csak a kesztyű megjelenésével vált népszerűvé az amatőr boksz. Először az 1904-es olimpián találkozunk ökölvívókkal. Magyarországon kezdetben a Birkózó Szövetség keretein belül működött, ám 1925-ben megalakult az önálló Magyar Ökölvívó Szövetség.

Az ökölvívás előnyei

A boksz egyik legnagyobb előnye és erőssége, hogy az egész testet megdolgoztatja, így segít fittnek maradni, zsírt elégetni. Szinte minden korosztálynak ajánlott, hiszen a koordinációs, koncentrációs és erő-állóképesség területeit egyaránt fejleszti. Ezeket a képességeket pedig az élet egyéb területein, mint például iskola vagy munkahely, kiválóan lehet kamatoztatni.

Mivel egy intenzív mozgásformáról beszélhetünk, amely mindegyik izomcsoportot erősíti, ezért segít az egészséges, sportos alak megszerzésében is. Mindamellett lélektani szempontból is hasznos sportágról van szó, mert a boksznak jelentős stresszoldó hatása van, az edzések segítenek levezetni a bennünk felgyülemlett energiákat és agressziót is.

Fentieken kívül még két ok, amiért érdemes az ökölvívást választani:

  • a bokszedzés fegyelemre és tiszteletre nevel,
  • a kitartó munka megtanít az alázat és a türelem fontosságára.

Ökölvívás Magyarországon

Az egyik legeredményesebb sportág hazánkban a boksz, összesen 20 olimpiai érmet szereztek már versenyzőink az ötkarikás játékokon. Ezek közül 10 a legfényesebb volt a négyévente megrendezett nyári viadalokon, 2 ezüst és 8 bronzérem mellett, amivel a világ országai között a 6. helyen állunk olyan boksz nagyhatalmakat megelőzve, mint Oroszország és Kazahsztán.

Hazánkban jelenleg majdnem 5000 ember űzi hobbiszerűen ezt a sportot, ezenfelül több mint 1700 regisztrált versenyző méretteti meg magát időről-időre az egyes tornákon, bajnokságokon.

Ma Magyarországon 180 klub közül választhatunk, ha kedvet kaptunk ahhoz, hogy kipróbáljuk magunkat ebben a nagyszerű sportágban.

Az ökölvívást is kipróbálhattad (száz további sportággal együtt) a XXII. Budapesti Nagy Sportágválasztón, május 25–26-án. Kipróbáltad?

Magyar Ökölvívó Szövetség: Magyar Ökölvívó Szövetség

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!