Olyat vitt véghez Boronkay Péter, amit előtte még soha senki

Egy magyar versenyző az egyetlen olyan paratriatlonista az egész világon, akinek sprint-, rövid- és hosszútávú világbajnoki címe is van. Utóbbit nemrégiben nyerte Hollandiában. A sportolót úgy hívják, hogy Boronkay Péter.

Péter idén nem csak a hosszútávú vb-címet húzta be, de ebben az évben töltötte be a 40. életévét és idén született meg a második fia, Kristóf.

Nehéz eldönteni, hogy mit emeljen ki az ember vele kapcsolatban a leginkább.

Mert kétségtelen, hogy zseniális triatlonversenyző. Elég csak a legutóbbi vb-címére gondolni (3,8 km úszás, 180 km kerékpározás, 42 km futás), vagy arra, hogy a vb előtt nem sokkal az épek között lett harmadik egy rövidebb távú versenyen.

Egyértelmű, hogy nagyon jó apa. Ákos születése után Kristóf érkezésénél is háttérbe szorította a sportot és a paralimpiai kvalifikációt félretéve a családra koncentrált.

De mindezek mellett rendkívül jó ember. Sokat jótékonykodik, több karitatív szervezet állandó partnere, valóban ott segít, ahol tud, jelenleg is több futó kampány nagykövete.

A mostani világbajnoki sikere több szempontból is extra teljesítmény, egyrészt közel egy órával ment jobb időt, mint amit ezen a távon legutóbb, kilenc éve ment. Másrészt az egyórányi javulást úgy érte el, hogy elmúlt negyven. Ehhez arra volt szükség, hogy 4-5 órás kerékpár és 2-3 órás futóedzéseken vegyen részt, a heti edzés ideje meghaladta a 20 órát.

Péter nem csak abban kiemelkedő, hogy negyven évesen még tudott fejlődni, de abban is, hogy ezzel a sikerével rekorder lett. Ő az egyetlen paratriatlon-versenyző, aki sprint-, rövid- és hosszútávú világbajnoki aranyérmet is nyert pályafutása során.

Szívből gratulálunk neki és feleségének, Katának is, aki állja a sarat otthon, amíg Péter edz és versenyez!

 

Fotó: Peter Boronkay – Multisport Triathlete

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!