Nagy Éva Tünde, a Nagy Hulahoppsuli vezetője elárulta, hogy 2016 óta vesznek részt a Nagy Sportágválasztókon. Az első alkalommal a bemutatón csak fiúk vettek részt, ami talán szokatlan volt, de azóta még népszerűbb lett a sportág, fiúk, lányok, gyerekek, felnőttek egyaránt űzik, nagy-nagy örömmel és elégedettséggel.

– Nagyon örülünk, hogy itt lehetünk a Nagy Sportágválasztón, mert így több gyerekhez, családhoz tudjuk közelebb vinni ezt a látványos sportot – kezdte Nagy Éva Tünde. – A számunkra első, 2016-os, őszi Budapesti Nagy Sportágválasztón már izgatottan álltak színpadra a Nagy Hulahoppsuli tanulói, akik mind fiúk voltak. Büszkén mutatták be, hogy a hulahoppkarika nem csak a lányoknak való, és nem csak derékon foroghat. Bámulatos ügyességgel pörgették a karikákat. Azóta rendszeresen járunk, minden évben ott vagyunk. Az évek alatt, egyre népszerűbb lett a hulahoppkarika. Nagyon sokan jönnek oda hozzánk, hogy megtanuljanak hulahoppozni, vagy valami új trükköt sajátítsanak el. Vannak, akik kihívásként fogják fel, és próbára teszik az ügyességüket. Sok a visszatérő ismerős arc, akik korábbi években is jártak már nálunk, és elégedetten távoznak tőlünk. Ez persze nekünk is jólesik, örömmel nyugtázzuk a pozitív visszajelzéseket. Rengeteg gyerekkel és felnőttel találkoztunk a rendezvényen. Jó látni, hogy sokan mennyire nyitottak a sportra, és mi mindent megtesznek, hogy képesek legyenek elsajátítani valamit, amit addig nem tudtak.

A Nagy Hulahoppsuli vezetőjének személyes, konkrét élménye is van egy lelkes résztvevőről:

– Fantasztikusan kitartó volt az a kamaszlány, akit a zuhogó eső sem riasztott vissza attól, hogy megtanuljon hulahoppozni. Akkoriban még csak egy kicsi sátrunk volt, ami arra volt alkalmas, hogy ne ázzunk meg. Az eső esett, ő pedig rendületlenül gyakorolt. Az esernyőmet csak akkor tudtam odaadni neki, amikor már valamennyire ura volt a helyzetnek. A lány az egyik kezével tartotta az esernyőt, és közben próbálta megtartani a forgó karikát is, ami a gravitációs hatás miatt, leesett a derekáról. Ő azonban higgadt maradt, felvette a földről és újrakezdte. Eközben teljesen elázott a haja, a ruhája, csuromvizes volt. Tökéletesen koncentrált az általa kitűzött célra és türelmesen gyakorolt. Elszántsága hamarosan meghozta a kívánt eredményt, és megtanult hulahoppozni. Mosolygott, szemében ott volt a hála, szavaiban pedig a köszönet. Örültünk az örömének.

Pénteken általában iskolák vesznek részt a programon, a szombat a családoké.

– Ilyenkor nagyon sok család jön oda hozzánk. Általában az anyukák, nagymamák, akik lelkesen beállnak a gyerekeikkel karikázni. Az apukáknak kell egy kis ösztönzés, bár egyre több a bátor, bevállalós köztük.  Van egy olyan hulahoppkarikánk, amivel Kiss Gergely olimpiai bajnokunkat tanítottam hulahoppozni. Ezt szoktam odavinni a csendesen strázsáló édesapáknak, és közben halkan elárulom, hogy Kiss Gergő is ezzel tanult meg hulahoppozni, ez a tuti! A bizalmas információ mindig megteszi a hatását, nem utasítják vissza. A gyerekek örömére ők is beállnak, és együtt sportol az egész család. Általában meg is örökítik, hisz nem mindennapi teljesítményt produkálnak. A hulahoppban vannak életkori rekordereink. A Nagy Sportágválasztón a legfiatalabb egy ötéves kislány volt, a legidősebb pedig egy 80 éves nagypapa, aki hiba nélkül tudta pörgetni a derekán a karikát!

Éva, attól, mert szereti a saját sportágát, még nyitott a többi mozgásforma iránt is.

– Fontosnak tartjuk, hogy mindenki megtalálja a számára legmegfelelőbb sportot. A hulahoppkarika egy remek fejlesztőeszköz. Ezt a gyerekek nem tudják, őket a kíváncsiság hajtja, az utánzás vágya. Ez egy látványsport, ahol fülbemászó zenékre, ügyességi elemeket tanítunk, ami felkelti a figyelmüket és cselekvésre ösztönzi őket. A reflexek és a ritmusérzék kombinációja dominálnak, ami gyakorlás útján fejleszthető. Elsősorban maguknak akarják bebizonyítani, hogy ők is meg tudják csinálni, és ügyesek. Valóban addig gyakorolnak, míg egyszer csak képesek lesznek rá. Úgy építjük fel a tanítást, hogy mindenki sikerélménnyel távozzon, ezáltal javuljon az önbizalma, büszke legyen a teljesítményére. Játszva tanulnak, kis lépésekben haladunk.

A május 27-28-ai Nagy Sportágválasztó és Nagy Hangszerválasztó eseményre a belépés INGYENES, de REGISZTRÁCIÓHOZ kötött!

Regisztrálj most: https://sportagvalaszto.hu/nagy-sportagvalaszto/

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!