A legendás Artistaképző 70 növendéke képviselte idén bravúros mutatványokkal az iskolát az őszi Nagy Sportágválasztón. Az eredmény nem maradt el: ezúttal is rengeteg csillogó szemű gyerek figyelmét sikerült felkelteni a cirkuszművészet iránt. Losonczi György igazgatóhelyettest kérdeztük a képzésekről és a Sportágválasztón szerzett tapasztalataikról.

– Mit illik tudni erről a nagy múltú iskoláról?

– Intézményünk közel 70 éves, patinás múltra tekint vissza. Elődje az Állami Artistaképző Intézet, amely később felvette az alapító, Baross Imre nevét. Jelenleg közel 170 diákunk van, és nemcsak Budapesten, de Békéscsabán is zajlik az artistaképzés. Az elmúlt években sok előremutató változás történt az iskola háza táján: már nem csak klasszikus artistaképzés folyik az intézmény falain belül, bővült a paletta. Lehet nálunk tanulni színházi táncot, de van szcenikus és közönségkapcsolatos képzésünk is. Az artistaképzésre 10 éves kortól, körülbelül ötödik osztályos korukban jelentkezhetnek a gyerekek, akik 8–9 év tanulás, illetve az érettségi után vizsgázhatnak le. De egy kétéves felnőttképzésünk is van, 35 növendékkel – jövőre végez az első évfolyam. Természetesen azok, akik ez utóbbi kurzusra jelentkeznek, már rendelkeznek valamilyen előképzettséggel, például táncosok vagy sportolók. De van bohócképzésünk is, ahová maximum 10 főt tudunk felvenni – ők is jövőre fejezik be nálunk a tanulmányaikat.

– Mennyire népszerűek a képzések?

– Nagyon, folyamatos a túljelentkezés. Vannak várólistás évfolyamaink, ahol még válogatott szertornászok is a listára kényszerülnek.

– Mennyire van kereslet ma Magyarországon az artistákra?

– Maga a cirkuszi szakma abszolút nemzetközi, ezért mi is nemzetközi színvonalú képzést nyújtunk, hogy világszerte használható legyen a növendékek megszerzett tudása. A Fővárosi Nagycirkusz pedig már a képzés ideje alatt is számos fellépési lehetőséget biztosít, szakmai gyakorlatként. A közeljövőben is három kortárs darab fog indulni, amelyekben szerepelnek növendékeink is. Az pedig, hogy valakinek sikerül-e megmaradnia a pályán, leginkább a szorgalmon, az elhivatottságon és az alkalmazkodóképességen múlik. Hiszen itt nemcsak gyakorolni kell, hanem vállalni az állandó színpadi jelenlétet és a cirkuszi élethez kapcsolódó speciális életformát is.

Őszi Sportágválasztó: akcióban az Artistaképző növendékei 

– A gyakorlást úgy kell elképzelni, mint egy sportágnál az edzést?

– Így van. Zsánerfüggő és tehetségfüggő, hogy mennyit kell edzeni, de ez átlagosan napi 1,5–2 óra gyakorlást jelent, plusz a kiegészítő edzéseket, például a kondizást.

– Miért fontos az Artistaképző számára évről évre megjelenni a Sportágválasztón?

– Harmadik éve vagyunk kint, és elsősorban PR-értéke van a jelenlétünknek. De természetesen akadnak olyan tehetségek is, akik épp itt tűnnek fel. Ezen túl az is nagyon fontos számunkra, hogy kapcsolatot találjunk a vidéki gyerekekkel, akiket az Artistaképző el tud helyezni fővárosi kollégiumban a képzés ideje alatt, így ők is bátran jelentkezhetnek hozzánk. De ahogy említettem, Békéscsabán is vannak képzéseink.

– Mekkora csapattal érkezett a Sportágválasztóra az Artistaképző?

– A két nap alatt összesen körülbelül 70 diákunk fordult meg itt, a nagyszínpadon pedig három produkcióval léptünk fel.

– Vannak arcai az iskolának, akikre nagyon büszkék?

– Persze. Hogy csak a közelmúltról beszéljek: két éve nyertünk egy nagy nemzetközi cirkuszfesztivált Wiesbadenben a gumiasztalcsoportunkkal. Idén pedig egy másik csoporttal készülünk ugyanerre a megmérettetésre. De sokan vesznek részt a nagyobb projektjeinkben is, például minden évben megjelenünk egy-egy saját produkcióval a Sziget Fesztiválon, hogy közelebb vigyük a cirkusz világát a fiatalokhoz.

További információ a képzésekről a Baross Imre Előadóművészeti Szakgimnázium weboldalán.

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!