Mikor téli sportokról kérdeznek, mi jut eszedbe először? Síelés? Snowboard? Szánkózás? Ha mégis valami újdonságra vágynál és a hidegben űzhető sportok számát kibővítenéd, mutatunk néhány olyan sportágat, amit sosem gondoltál volna, hogy léteznek, arról nem is beszélve, hogy versenyeket is rendeznek belőlük.

Hólabdacsata

A játék „szülőhelye” Japán, de olyan profi csapatsporttá nőtte ki magát az elmúlt 30 év alatt, hogy már Európát és Kanadát is meghódította. Két hét fős csapat áll pályára és a cél az, hogy a három perces harmadok alatt az “ellenséges” csapat minden tagját eltalálják, amelyre összesen 270 labda áll rendelkezésre, tehát 90 labdát kapnak a csapatok harmadonként. Azonban van egy másik mód is a győzelemre, mégpedig az, ha megszerzik az ellenfél csapatának kihelyezett zászlóját. A küzdelem helye egy teniszpálya szélességű, de kétszer olyan hosszú, hófalakkal felszerelt pálya.

Síbalett

A mára inkább már elhaló félben lévő sportágat, még meg lehet menteni, ha már most elkezded a gyakorlást. Lehet, hogy arról válsz majd híressé, hogy visszahoztad az egykor felejthetetlen, közkedvelt sportágat a mindennapokba. A sportág fénykorát még a 80-as években élte és akkora népszerűségnek örvendett, hogy 1988, illetve 1992-ben még a téli olimpiai sportágak közt is szerepelt. A sportolók sítalpakon kreatív, látványos, izgalmas, akrobatikus elemeket tartalmazó táncot adtak elő egy általuk kiválasztott zenére.

Lapátszán

Te is unod a hólapátolást? Gondoltad volna, hogy a kezedben lévő, utálatos hólapát, egyszer a móka eszköze is lehet? Mászd meg a közelben lévő havas dombot, vedd a lábad közé a lapát nyelét és csusszanhatsz is! Azt, hiszed most találtuk ki? Íme, a bizonyíték:

Vannak profik is, akik lapátok százait tesztelve, megtalálták a tökéletes darabot, hogy elérjék a legnagyobb sebességet. Az egyik ilyen híres sportoló, John Strader így érte el a 117 km/órás sebességet, ami jelenleg is a különleges sport világrekordja.

Felmerülhet a kérdés, hogyan is indult el a sportág karrierje, erre is van logikus válasz. Valójában egy hasznos módszerként találták ki Új-Mexikóban, egy síközpontban. A csupasz foltok miatt folyamatosan talpalniuk kellett a munkásoknak a pályán, hogy feltöltsék azokat, a felhőtlen síélmény biztosításához, mikor az egyik dolgozó rájött, hogy mennyivel gyorsabban haladhat, ha szánkóként használná a lapátját. Vajon gondolta volna, hogy abban a pillanatban egy világbajnoki sportágat alkotott meg?

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!