Rovatunk vendége ezúttal az a testvérpár, akik képesek elérni, sőt túllépni saját testük határait, szórakoztató műsoraik révén elkápráztatni közönségüket és bebizonyítani, hogy a sport és a művészet nagyon is megfér egymás mellett.

A Nagy Sportágválasztó rendezvényeken – és sok más megjelenés alkalmával szintúgy – töretlen népszerűségnek örvendő Rippel testvéreket kérdeztük saját pályafutásuk kezdetéről, a Rippel Brothers Akadémia létrejöttéről és beavattak minket filozófiájuk alapjaiba is.

„Mi ketten vagyunk egy egész, már ami a sportot és a mozgást illeti.”

– válaszolta Rippel Ferenc megjegyzésemre, hogy nyugodtan fogalmazzon az interjú során többes számban, testvére, Viktor nevében is. „A mozgás iránti szeretetet nagyon korán megkaptuk a szüleinktől, már három éves korunkban atlétikáztunk. Mondhatni a sport legjavával kezdtük, jól is ment, de mivel a szüleink artisták voltak, így adott volt az irány, hogy merre induljunk el. A következő állomás a Vasas volt és a szertorna, melynek ízére gyorsan rákaptunk, nem sokkal később egyesületet váltottunk, a KSI-ben versenyeztünk és szép eredményeket értünk el. Guczoghy György, Fajkusz Csaba és Csollány Szilveszter mind-mind a mi generációnkhoz tartozott, akikre felnéztünk és motiváló hatással voltak ránk. Egyre többet és többet akartunk, a szaltók és különböző testátfordulások teljesen elbűvöltek minket, szerettük a szertornát, de a szülői példát követve artisták szerettünk volna lenni. Rengeteg töréses sérülést szenvedtünk el, műtéteken estünk át, így ezen okokból is az artista tevékenységet részesítettük előnyben, hisz ez annyira nem teszi tönkre a testet, mint az élsport.”

Az Állami Artista Képző kilenc éves képzésének elvégzése egészen odáig repítette a Rippel testvéreket, hogy idén már a 30. artistaként megélt évüket ünneplik, melynek elismeréseként ez évben átvehették „Magyarország Érdemes Művész” díját.

Ez a díj nagyon sokat jelent Nekünk, bizonyítja, hogy amit csinálunk egyszerre művészet és sport, egy igazi hivatás.”

Ennek is köszönhetően a sport és a művészet nagykövetei lettünk, így immár diplomataként is azon dolgozunk, hogy e két irányzatot összekössük. Ebből az apropóból kelt életre – az idén 10 éves fennállását ünneplő – Rippel Brothers Akadémia is, melynek célja a magunk által megszerzett tudás átadása és a példamutatás a jövő nemzedékének. Egyfajta artista szabadidőparknak is nevezzük magunkat, hiszen a különleges mozgásformák, eszközök nálunk hozzáférhetőek, elérhetőek, kipróbálhatóak és tanulhatóak bárki számára. Azt szoktuk mondani, hogy egy ún. „csodakaput” nyitunk ki a hozzánk látogatóknak, egy misztikumot kínálunk, mely megismerésre és felfedezésre vár.”

Hogy mit tanácsolnak ők a sportágválasztás előtt állóknak?

Meglátásaink és tapasztalataink szerint nagyon fontos figyelembe venni a gyermekek testi adottságait. Más-más adottság más-más sportág felé mutathat utat, ha az egyikre esetleg nem alkalmas, a másikban még lehet kiemelkedő.”

Jó, ha minél több sportágat próbálnak ki és felmérik, mire van szüksége a testüknek, mit éreznek magukhoz a legközelebb és leszűkítik a lehetőségeket. Erre tökéletes helyszín és felület a Nagy Sportágválasztó, mely nyugodtan elárulhatom, hogy a mi „szívünk csücske” is.”

 

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!