A sepaktakraw ázsiai csapatjáték, amit több mint 500 éve játszanak Malajziában, Szingapúrban, Laoszban, Vietnamban és Indonéziában. Lényegesen különbözik más labdajátékoktól. A sepaktakraw a röplabda és a lábtenisz keveréke.

„Rúgd a rattant” ez a sepaktakraw egzotikusan csengő fordítása. A labda fonva van, nem levegővel felfújtatva. Ez a labdának speciálisan rugalmas tulajdonságot kölcsönöz. A labdát eredetileg rattanból (rattan: pálmaféle kúszónövény) készítették, de a szabályozott versenysport bevezetése (1984) óta szintetikus anyagból készült labdákat használnak.

A rattan vagy szintetikus labdát a kezek kivételével minden testrésszel lehet érinteni. Ezért a játékosok olyan magasra repülnek, hogy a lábukkal ott rúgnak, ahol a röplabdázók sáncolnak. Ez olyan akrobatikus és látványos ugrásokhoz vezet, mint a szaltó, az ollózás vagy a tengely körüli forgással való labdaleütés, a leglátványosabb és leghatásosabb azonban a vízszintes pörgéssel történő leütés. Ezeket a látványos támadási technikákat az ázsiainál jóval merevebb európai ember jobbára csak csodálattal figyeli, de alkalmazni egyelőre kevésbé tudja.

A sepaktakraw története

A takraw legősibb formája a körjáték (circle game). A játékosok körben állnak, és a labdát olyan sokáig tartják a levegőben, amennyire csak tudják, anélkül, hogy a kezüket vagy a karjukat használnák. Egy új variációban a kör közepén 5.8 m magasságban egy kosár van, amelybe lehetőleg rafinált módon juttatják a labdát. Ezt a variációt Hoop (karika, gyűrű, abroncs) takraw-nak hívják.

A takraw sportformája kb. 100 éve keletkezett, amikor elhatározták, hogy a röplabdához hasonló hálót és szabályokat vezetnek be. Ez szabályozott játékformát tett lehetővé. A sepaktakraw a röplabda és a lábtenisz keveréke.

A sepaktakraw Magyarországon

2005-ben a Magyar Lábtoll-labda Szövetség kapcsolatot kezdeményezett az Európai Sepaktakraw Szövetséggel (FESTA) a két ázsiai rokon sportág együttműködésére. Így jutottak el Fehér János (Újszászi VVSE) és Budavölgyi Kálmán (Nagykanizsa ZDSE) vezetésével Boros Péter, Nózsi Péter, Tóth Gábor (Újszászi VVSE) és Hartai Attila (Nagykanizsa ZDSE) lábtoll-labda versenyzők a Sevesóban, 2005. június 3-4-én rendezett 1. Olasz Nyílt Sepaktakraw Bajnokságra. A kirándulás jól sikerült. A magyar versenyzők a lábtoll-labdázásban megtanult technikát jól alkalmazták a rokon sportágban is. Hartai Attila–Tóth Gábor megnyerte a párost, a Boros Péter-Nózsi Péter duó hetedik helyen végzett. A reguban (a 3 fős csapatok versenyében) 6. helyezést ért el a magyar csapat.

2006-ban Magyarország bekapcsolódott az öt fordulóból álló Euro-Series versenysorozatba. Ez a sportág Európa-bajnoksága. A négy versenyszámban (férfi és női regu, férfi és női páros) a Svájcban, Ausztriában, Olaszországban, Franciaországban és Németországban rendezett fordulók közül Magyarország három versenyen tudott részt venni. Az Ézsiás Tamás-Tóth Gábor duó a férfi páros összesítésben harmadik helyezést ért el. A reguban nyolcadik lett Magyarország.

2006. szeptemberében Fehér János vezetésével nyolc játékos vett részt a Strasbourgban meg rendezett edzőtáborban, ahol Amir Abu Bakar malajziai edző a legjobb malajziai játékosok közreműködésével oktatta az európaiakat a sepaktakrawra. A tábor után megrendezett Malajzia–Európa mérkőzésen három magyar játékos, Ézsiás Tamás, Nózsi Péter és Tóth Gábor játszott az Európa válogatottban. A jó eredmények, a kedvező nemzetközi tapasztalatok után 25 versenyző részvételével 2006. november 11-én Újszászon rendezték az első magyarországi versenyt, az első országos bajnokságot. Első alkalommal játszottak magyar nők sepaktakrawt.

A sepaktakraw-t is kipróbálhattad (száz további sportággal együtt) a XXII. Budapesti Nagy Sportágválasztón, május 25–26-án. Kipróbáltad?

Magyar Lábtoll-labda Szövetség: labtoll.hu

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!