A sífutás valószínűleg az egyik legkeményebb téli sport. A sífutó versenyeket két külön stílus szerint rendezik meg, ezek a klasszikus és a szabad stílusú sífutás, a versenyek célja pedig a táv lehető legrövidebb idő alatti teljesítése.

A versenytávok a 400 m-es sprintektől az 50 km-es vagy annál is hosszabb maratoni távokig terjedhetnek. A klasszikus stílusban a síelők gyalogló jellegű mozgással haladnak a hóban párhuzamoson fektetett nyomon. A gyorsabb szabad stílusban egyenletesen letaposott pályán, a korcsolyázáshoz hasonló mozgással haladnak a sportolók. A sífutóknak nagyon jó aerob edzettségre, izomerőre, egyensúlyérzékre, valamint fizikai és pszichikai állóképességre van szükségük. A versenyzők télen havon fejlesztik tudásukat, nyáron pedig hosszútávú kerékpározással, futással és görsízéssel tartják formában magukat. A sífutó versenypályák nagyon különbözőek lehetnek, de a nemzetközi versenyekre vonatkozó ajánlások szerint körülbelül egyenlő arányban kell tartalmazniuk emelkedő, lejtős és nagyjából vízszintes, alig hullámzó szakaszokat. A hegymeneti szakaszok lejtőszöge 9-18 százalékos. A sprint számok esetén a pálya legmélyebb és legmagasabb pontja közötti szintkülönbség nem haladhatja meg a 30 métert. A 15 km-es vagy hosszabb versenyek esetén a szintkülönbség lehet nagyobb 200 méternél. Ennek ellenére a norvégiai Birkebeiner verseny ennél jóval több hegymeneti és lejtős szakaszból áll.

A szabadidős sízésben elsősorban a lesiklás vált népszerűvé, csak a század utolsó harmadában fejlődött – hazánkat kivéve – hasonlóan tömegessé a sífutás. A gravitáció hajtóerejére alapozott, bonyolult mozgássorokból álló lesiklás, amit eredetére utalóan alpesi ágnak is neveznek, lényegesen nehezebben tanulható és költségesebb is mint a sífutás.

Milyen képességeket fejleszt?

Erő (erőállóképesség, robbanékony erő, gyorsasági erő), állóképesség (hosszútávú-, középtávú állóképesség, pszichés állóképesség), (kinesztézis, egyensúly, ritmus, téri-tájékozodó képesség, döntési képesség, mentális állóképesség, koncentráció, fegyelem-önfegyelem, fájdalomtűrés, monotóniatűrés.

Hány éves kortól ajánlott és meddig űzhető?

Kisiskolás kortól idős korig űzhető, azaz 7–99 éves kor között.

Mi szükséges a kezdéshez?

Elszántság, jókedv, illetve alapfelszerelés, amely legtöbbször a ruházatban kimerül (síruha, kesztyű, bukósisak). Néhány egyesület tud biztosítani sífelszerelést a kezdeti lépésekhez.

Sífutásban Szőcs Emőke és Kónya Ádám képviselik a magyar színeket az idei téli olimpián, Phjongcshangban.

Forrás: Magyar Sí Szövetség

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!