A síugrás látványos, hiszen a síelő meredek lejtőn leszáguldva ugrik el, majd repül messzire. Mozgása kecsesen egyenletes, a földet érés pedig légies. A legjobbak utolsó pillanatig rezzenéstelen nyugalommal és magabiztossággal tartják majdnem vízszintes testhelyzetüket, miközben szelik a levegőt.

Aztán leeresztik léceiket, és földet érnek az ujjongás, taps és kolompok hangorkánja közepette. A kedvelt és főképp férfiak által űzött sport célja nem kizárólag a lehető legnagyobb ugrás, hanem az elugrás, repülés és földet érés tökéletes stílusú kivitelezése is. Egy átlagos ugrás nyolctól tizenkét másodpercig tarthat, melyből csupán két vagy három másodperc jut a repülésre. A legsikeresebb versenyzők Skandináviából és Japánból származnak. A síugrás volt a legnézettebb sísport, amíg a II. Világháború után meg nem előzte a lesiklás. A síugrónak acélidegzetre van szüksége és bírnia kell a magasságot is. A legnagyobbak már ötéves koruktól ugranak, fokozatosan építve fel a nagyobb sáncokhoz és ugrásokhoz szükséges magabiztosságot. Amikor a versenyző már elsajátította az alapismereteket, az ugrás részleteinek kidolgozása kisebb sáncokról történő sorozatos ugrásokkal történik. A kitartás nélkülözhetetlen, a legtöbb nagynevű versenyző az általános erőnlét megszerzésére sífutással edz.

Érdekesség a sportágról: Eddy „Sas” Edwards az 1988-as kanadai Calgary Téli Olimpián vált híressé elképesztően gyenge síugró teljesítményével. Bár a brit gipszöntő az utolsó helyen végzett a versenyben, a nézők nagyra értékelték személyiségét és elhivatottságát, így Edwardsból valóságos médiasztár lett.

Milyen képességeket fejleszt?

Erő (robbanékony erő), állóképesség (pszichés állóképesség, erőállóképesség ) gyorsaság (mozdulatgyorsaság, gyorserő), gyorsasági koordináció, egyensúly, ritmus, téri-tájékozódó képesség, mentális állóképesség, koncentráció, fegyelem-önfegyelem.

Hány éves kortól ajánlott és meddig űzhető?

3–30, de később a sí sportág fenti szakágainak bármelyikével folytatható

Forrás: Magyar Sí Szövetség

 

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!