A síugrás látványos, hiszen a síelő meredek lejtőn leszáguldva ugrik el, majd repül messzire. Mozgása kecsesen egyenletes, a földet érés pedig légies. A legjobbak utolsó pillanatig rezzenéstelen nyugalommal és magabiztossággal tartják majdnem vízszintes testhelyzetüket, miközben szelik a levegőt.

Aztán leeresztik léceiket, és földet érnek az ujjongás, taps és kolompok hangorkánja közepette. A kedvelt és főképp férfiak által űzött sport célja nem kizárólag a lehető legnagyobb ugrás, hanem az elugrás, repülés és földet érés tökéletes stílusú kivitelezése is. Egy átlagos ugrás nyolctól tizenkét másodpercig tarthat, melyből csupán két vagy három másodperc jut a repülésre. A legsikeresebb versenyzők Skandináviából és Japánból származnak. A síugrás volt a legnézettebb sísport, amíg a II. Világháború után meg nem előzte a lesiklás. A síugrónak acélidegzetre van szüksége és bírnia kell a magasságot is. A legnagyobbak már ötéves koruktól ugranak, fokozatosan építve fel a nagyobb sáncokhoz és ugrásokhoz szükséges magabiztosságot. Amikor a versenyző már elsajátította az alapismereteket, az ugrás részleteinek kidolgozása kisebb sáncokról történő sorozatos ugrásokkal történik. A kitartás nélkülözhetetlen, a legtöbb nagynevű versenyző az általános erőnlét megszerzésére sífutással edz.

Érdekesség a sportágról: Eddy „Sas” Edwards az 1988-as kanadai Calgary Téli Olimpián vált híressé elképesztően gyenge síugró teljesítményével. Bár a brit gipszöntő az utolsó helyen végzett a versenyben, a nézők nagyra értékelték személyiségét és elhivatottságát, így Edwardsból valóságos médiasztár lett.

Milyen képességeket fejleszt?

Erő (robbanékony erő), állóképesség (pszichés állóképesség, erőállóképesség ) gyorsaság (mozdulatgyorsaság, gyorserő), gyorsasági koordináció, egyensúly, ritmus, téri-tájékozódó képesség, mentális állóképesség, koncentráció, fegyelem-önfegyelem.

Hány éves kortól ajánlott és meddig űzhető?

3–30, de később a sí sportág fenti szakágainak bármelyikével folytatható

Forrás: Magyar Sí Szövetség

 

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!

Szeretnék bővebb információt és telefonos megkeresést a rendezvény szponzorációs lehetőségeivel kapcsolatban.

New York Shop

szájhigiéniai prémium termék forgalmazó

A New York Dental cégcsoport több mint 25 éve foglalkozik a magyar fogorvosok és lakosság szájhigiéniai termékeinek forgalmazásával. Az egészségünk elengedhetetlen hozzátartozója a megfelelő szájhigiénia.

6-12 év kor között már kibújnak a maradandó csontfogak. Kiemelten fontos, hogy az egészséges fejlődésük érdekében megfelelő szájhigéniai szokásokat alakítsunk ki. A célunk, hogy támogassuk és ösztönözzük a rendszeres, helyes fogmosás fenntartását a megfelelő termékekkel, különösen, amikor a gyermek önállóan kezd fogat mosni.

Hatalmas öröm számunkra, hogy a New York Shop szájhigiéniai állapotfelméréssel és személyreszabott prémium szájhigiéniai termékekkel segítheti a junior életmódváltókat.