Sportágválasztás „szülői segítséggel”

A mai felgyorsult, modern világban egyre nagyobb figyelmet kap az a kérdés, hogy „Mit sportoljon a gyermek?”. Tanulmányok sokasága taglalja, hogy mely adottságok és személyiségjegyek épp melyik sportágban kamatoztathatóak a legjobban.

Vannak olyan gyermekek, akik alig várják, hogy valamilyen sportot kipróbálhassanak és edzésre, versenyekre járhassanak. De vannak olyanok is, akik csak szülői „biztatásra” kezdenek el sportolni. Az, hogy a szülő milyen szinten vegyen részt gyermeke sportágának kiválasztásában, vagy az, hogy egyáltalán mennyire erőltesse akaratát csemetéjére, hatalmas dilemmát tud okozni.

Pszichológusok, sportpszichológusok sokasága foglalkozik ezzel a témakörrel, taglalják, hogy a szülőknek milyen szerepe lehet gyermekük sportválasztásában, döntésének hátterében, valamint, hogy ez valószínűleg milyen hatással lesz majd a jövőben a gyermek életére.

Minden gyermek más, van, aki szereti az újat kipróbálni, szeret nyitni a világ felé. De vannak olyanok is, akik nehezen mozdulnak ki a komfortzónájukból (ez természetesen a felnőttekre is jellemző, nem csak a fiatalságra). Az első csoportnak nem kell sokat segíteni, csak esetleg terelgetni kell őket a helyes irányba. De azok, akik nehezen nyitnak, azoknak sokszor el kell a jó tanács, iránymutatás.

A szülők ismerik gyermekük természetét és a lelki világát, tudják, mi az a pont ameddig jó, ha segítenek, tanácsokat adnak, és mikor kell már hagyni őket „szabadon” dönteni. Fontos, hogy tartsák tiszteletben csemetéjük akaratát és semmiféleképpen se erőltessék rájuk az ő meg nem valósított álmaikat, ne kényszerítsék az akaratukat rájuk.

Hagyni kell, hogy a gyermek magában eldöntse, milyen mozgásforma érdekli, melyik sportot szeretné kipróbálni.

Nekünk szülőknek pedig nincs más dolgunk, mint támogatni őket.

Segíteni, amikor szükség van Ránk és tudni, hogy mikor kell a háttérbe vonulnunk.

Siker és kudarc esetén is ugyanúgy ott lenni mellettük, és ha kell terelgetni őket a helyes irányba.

Könnyű ezt leírni és megérteni is, de az, hogy hogyan valósítjuk meg, csak rajtunk áll.

 

Kedves sportot szerető és sportolni vágyó szülők és gyerekek!

Ha még nem találtátok meg a számotokra ideális sportágat, akkor látogassatok el a honlapunkra, ahol a nemrég létrehozott KLUBKERESŐ aloldalunkon sportágak sokaságával találkozhattok!

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!