A lexikonok megfogalmazása szerint a horgászat a horgászok által űzött, a halak kifogására és a szabadidő hasznos eltöltésére irányuló tevékenység. A versenyhorgászat azonban nem az ősi zsákmányszerző ösztön kiélése, hanem rendkívül tudatos horgászat, igazi emberi kihívás.

Az édesvízi és tengeri sporthorgászaton belül több szakág van. Magyarországon a legsikeresebb szakág az úszós versenyhorgászat.

A versenyhorgászat története

A versenyhorgászatnak Anglia a szülőhazája. A sportág később futótűzként terjedt át a szárazföldi kontinensre, ahol a franciák, a belgák és a német horgászok is hamar megkedvelték, majd Olaszországban és a többi országban is népszerűvé vált. Az ötvenes évek elején Rómában megalakult a Nemzetközi Sporthorgász Szövetség (CIPS), amelynek 1955-től Magyarország is a tagja. 1954 nyarán Pármában bonyolítják le az első Édesvízi Sport­horgász Világbajnokságot.

A versenyhorgászat Magyarországon

Magyarországon már a két világháború közötti időszakban is rendeztek kisebb, elsősorban baráti, családias horgász-összejöveteleket, versenyeket. A Magyar Országos Horgász Szövetség 1945-ben alakult meg. Az ötvenes évektől kezdve elsősorban a győri, a bajai, a mohácsi, a szegedi és a miskolci horgászok körében népszerűsödött a versenyszellem, s ezeken a területeken alakultak ki a mai modern versenyhorgászatunk első bázisai. Az első Országos Horgászbajnokság megszervezésére 1964-ben Ráckevén került sor. Először 1965-ben vett rész a magyar válogatott világbajnokságon, Romániában.

Ma elmondhatjuk, hogy Magyarország nyert már világ-, illetve Európa-bajnoki aranyérmet, mind csapatban, mind egyéniben.

Kinek ajánlott?

Bárkinek, aki szereti és tiszteli a természetet, és hajlandó sokat dolgozni a sikerért.

Milyen képességeket fejleszt?

  • Kitartást;
  • állóképességet;
  • összpontosítást;
  • jó helyzetfelismerést;
  • pontosságot;
  • jó problémamegoldó képességet.

Előnyök és hátrányok

Az egészségünket szolgálja, ha sok időt töltünk a szabad levegőn. A versenyzés sok képességgel vértez fel, és a természet iránti tiszteletre is tanít.

Mikortól ajánlott?

Sem a versenyhorgászatnak, sem a szabadidős horgászatnak nincs alsó vagy felső korhatára.

A sporthorgászatot is kipróbálhattad (száz további sportággal együtt) a XXII. Budapesti Nagy Sportágválasztón, május 25–26-án. Kipróbáltad?

Magyar Országos Horgász Szövetség: mohosz.hu

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!