Kialvatlan, fáradt szemek, állandó magolás és a koffein minden formája már csak intravénásan lenne elegendő. A hosszú órák tanulása után már az agy nem is képes befogadni az új tananyagot, így a kudarc és sikertelenség érzése is nő. Minden múltbéli és jelenlegi egyetemistának ismerős a szituáció, de mégis mi lehet ellene a teendő? A válasz egyszerű, a megvalósítás már kevésbé: sportolni kell.

A vizsga vészesen közeledik, ilyenkor minden figyelem és energia csakis a tananyagra hárul. Nem a sportolásra, de még a sportolás gondolatára sincsen idő. Azonban az állandó magolás sem célravezető, sőt ha egy fél órás edzésre időt szánsz a mindennapokban, még segíteni is fog a tanulásban. Felfrissít, felpörget, ráadásul a fizikális terhelhetőséged nő, ami az agyad szempontjából nem kis érték ilyen igénybevétel során!

Ha úgy érzed, hogy besokalltál, és ha még valamit meg kell jegyezned szétrobban az agyad, ne feszítsd tovább a húrt, hanem tarts szünetet, ezáltal le tudod vezetni a felgyülemlett feszültséget. Ne legyenek nagy elvárásaid, nem kell lefutni egy maratont, elegendő otthon, eszközök nélküli edzést folyatni, ha pedig ez már túl könnyűnek bizonyul, a többszázoldalas könyveid hívhatod segítségül.

Következzen öt gyakorlat, amit otthon bármikor csinálhatsz, bemelegítés után.

Plank

Helyezkedj el plank tartásba, ami olyan, mintha fekvőtámaszra készülnél, csak az alkarodon támaszkodj, a lábaid legyenek nyújtva. Fontos, hogy a törzsed egyenes maradjon. Az időt fokozatosan, fél percenként növeld.

Ha már igazi profinak érzed magad, nevezhetsz a plank világbajnokságra is!

Felülés

A hagyományos, mindenki szívének kedves felülés kihagyhatatlan a listából. Variálhatod, hogy teljes vagy egészen kicsi felüléseket csinálsz, mindkettő máshol fejti ki hatását.

Orosz twist

Ülve emeld fel a lábaid és a felsőtested kicsit döntsd hátrébb. Ebben a pózban maradva, fordulj ki jobbra majd balra, magad előtt összekulcsolt kezekkel és mindeközben figyelj, hogy a hátad egyenes maradjon.

A merészek, gyakorlottabbak már összekulcsolhatják lebegőülésben a lábukat és súlyként választhatják az egyik szeretett tankönyvüket is.

Ollózás

Feküdj hanyatt, a lábaid emeld fel 45 fokos szögben és szigorúan nyújtott lábbal végezz apró ollózó mozgásokat a levegőben. Szintén váltogathatod, hogy a két karoddal magad mellett könyökölve, vagy teljesen hanyatt fekve végzed a gyakorlatot.

Könyv-tartás

Ha van még erőd és energiád, utolsó gyakorlatként a levezetés, nyújtás előtt még végezd el az egyik kedvenc gyakorlatomat, amiben segítségedre lesz minden lexikon és könyv, amit annyira átkozol.

Az orosz twisthez hasonlóan, a lábaid behajlítva emeld fel és a felsőtested is tartsd meg a levegőben. Majd a sípcsontodra helyezd rá az egyik könyved és a súlyt fokozatosan növelheted, egyre több könyvet adva az előzőhöz.

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!