Sporttal a cukorbetegség megelőzéséért és karbantartásáért

November 14. a cukorbetegség világnapja. Kevesen tudják, hogy a vércukorszint megfelelő szinten tartásában nemcsak a diéta, de a sport is óriási szerepet játszik. A rendszeres mozgás a testsúly kontrollálásával segíti a megelőzést, de a már kialakult diabétesz okozta gondokon is sokat segít, elejét véve a szövődményeknek.

Vércukorszint: egyszer fent, egyszer lent

A 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának egyik vezető rizikófaktora az elhízás, amit a mozgásszegény életmód tovább fokozhat, ezért a sportolás a megelőzés egyik legjobb eszköze. Kutatások bizonyítják, hogy a testmozgás átlagosan több mint 10%-kal csökkenti a már diabéteszes betegek vércukorszintjét, legyen szó akár 1-es, akár 2-es típusú cukorbajról. A mérséklődés ráadásul általában tartós: akár egy egész napig is fennmaradhat. Sokszor azonban éppen a vércukorszint túlzott csökkenése, a hipoglikémia okoz galibát: jó hír, hogy sportolással ez is megelőzhető.

Csak orvosi kontroll mellett

Fontos, hogy a beteg az edzésprogramját alaposan átbeszélje az orvosával, mert a terhelés mértéke, a mozgás típusa és intenzitása különbözőképpen befolyásolhatja a vércukorszintet. Egy azonban minden esetben igaz: csak a rendszeres mozgás célravezető, a kampányszerű sportolás sajnos nem hoz tartós eredményt. Az esetek többségében a szakértők kardió jellegű mozgásformákat ajánlanak: sétát, futást, biciklizést, úszást és kardiógépeken edzést (pl. taposást vagy ellipszistrénert).

Mikor és mennyit sportoljon a cukorbeteg?

A mozgás időzítése és időtartama szintén lényeges: hatékonyabb egy napon belül több kisebb, rövidebb, de intenzív edzésblokk beiktatása egy egyszeri, hosszabb és könnyedebb edzésnél. Az ok érthető: az étkezéseket általában vércukorszint-emelkedés követi, ami többször ismétlődik egy napon belül, így a mozgás tulajdonképpen ilyenkor helyi segítséget nyújthat.

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!