A SUP azaz Stand Up Paddle, egy világszerte rendkívüli népszerűségnek örvendő vízi sportág, mely az elmúlt években, hazánkban is meglehetősen ismertté vált.

Egyre növekvő hírnevét annak köszönheti, hogy az alapok könnyen elsajátíthatóak. Persze az is fontos, hogy nem igényel sok eszközt, hiszen egy deszka, egy lapát és egy mentőmellény pont elegendő a vízre szálláshoz.

Számos felületen lehet betekintést nyerni a SUP világába, de talán a legnagyobb segítséget a Magyar Kajak-Kenu Szövetség által készített promó videó nyújtja, melyből mindent megtudhatunk az alapokról és a SUP szabályairól.

Biztosan merem állítani, hogy az elmúlt évek alatt kinőtte magát ez a sportág, hiszen már nem csak hobbi, hanem profi szinten, komoly versenysorozatokon, bajnokságokon is megmérettethetik magukat a vízi sportok szerelmesei.

Ha már a profikról beszélünk, akkor mindenképpen célszerű megemlíteni egy hölgyet, aki 2019 őszén történelmet írt hazánkban. Horváth Noémi tavaly októberben a Kínában megrendezésre került ICF SUP-világbajnokságon megszerezte Magyarország történetének első egyéni SUP világbajnoki címét.

A Nagy Sportágválasztó csapata mindig igyekszik sikeres és hiteles sportolók segítségével bemutatni a különböző sportágakat. Természetesen ez a SUP-nál sincs másképp, így világbajnokunkat, Horváth Noémit kérdeztük a sportággal való megismerkedéséről valamint kértük, hogy fogalmazza meg miért is ajánlja mindenkinek a SUP-ot.

„8 éves korom óta életem része a sport, hiszen 16 éven keresztül versenyszerűen, válogatott szinten kajakoztam a KSI majd a Honvéd színeiben. Profi pályafutásom végéhez közeledve pár éve, egy barátnőm invitálására próbáltam ki a SUP-ot, a Balatonon. Mondhatni szerelem volt első „vízcsapásra”. Éreztem, hogy a kajak után ebben a sportágban találhatom meg az újabb kihívásokat. Szerencsére könnyű volt az átmenet, mivel a kajakos múltam nagy segítségemre volt a SUP alapjainak elsajátításakor. Élveztem és azóta is élvezem minden percét, amikor a vízen vagyok, hiszen most egy deszkán állva, más látószögből fedezem fel a magyar és külföldi vizeket egyaránt.” – válaszolta Noémi, arra a kérdésemre, hogy hogyan ismerkedett meg a sportággal.

Egy profi sportolót kérdezve is adott a kérdés, miért és kiknek ajánlja ezt a sportágat, amely az elmúlt időszakban ténylegesen világszerte hatalmas népszerűségre tett szert. Noémi a következőképpen vélekedik erről:

„Azt gondolom, hogy ez az a sport, amelyet tényleg szinte bárki űzhet, az alapok valóban könnyen elsajátíthatóak, így hamar sikerélményeket lehet szerezni. Amikor elkezdtem SUP-ozni hamar megtapasztaltam, hogy mennyi izomcsoportot megmozgat ez az új edzésforma, így nem tagadom sokszor egy kemény, fárasztó és nem mellesleg hosszú munkanap után hatalmas élmény vízre szállni, hiszen tudom, hogy fizikálisan is milyen jó hatással van rám. Így bátran merem ajánlani a sok ülőmunkát végzőknek is.

Emellett fontos megemlítenem a mentális oldalt is, hiszen az, hogy szabadon, a vízen (deszkán) állva járod be a vizeket, hihetetlen szabadságérzetet tud nyújtani. Ezen számos érv tényleg megmutatja azt, hogy igenis érdemes mindenkinek megismerni és kipróbálni a SUP-ot.”

Kedves sportot szerető és sportolni vágyó olvasóink!

A lehetőség adott, bátran nyissatok az új sportágak irányába. Deszkákra fel, gyűjtsétek a vízi kilométereket!

Hamarosan mi is jelentkezünk egy igazán különleges SUP-os meglepetéssel!

Figyeljétek az oldalainkat! 🙂

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!