Forrás: MKKSZ

Bár most minden fórumon, portálon, az elektronikus és a nyomtatott sajtóban is Szabó Gabriella visszavonulásáról olvashatunk – példaértékű pályafutását 25 év után zárta le – mi visszakanyarodunk a kezdetekhez és arról cikkezünk, hogyan kezdődött karrierje.

Szabó Gabriella kivételes eredménysorral rendelkezik, hiszen háromszoros olimpiai, kilencszeres Világ – és Európa-bajnok. Ezeket a minden tiszteletet kiérdemlő címeket 25 év kőkemény munkájával, megszámlálhatatlan edzés végrehajtásával, rengeteg verseny megvívásával, a hullámhegyek kihasználásával és a hullámvölgyek leküzdésével érte el.

Gondoltad volna, hogy legelőször nem találta magának megfelelő sportágnak a kajakozást? Hogy bár a víz szerelmese volt, de eleinte lapát és hajó nélkül mozgott annak közegében?

Szabó Gabi – a fentiek ismeretében egyáltalán nem meglepően – őrült napokat él, így nagy feladatnak bizonyult elérni Őt, hogy megossza Velünk sportágválasztásának történetét, de természetesen, mint a Nagy Sportágválasztó események állandó vendége, örömmel szakított ránk időt és készséggel állt kérdéseink elé, így beavatva minket gyermekkori „sportágas” élményeibe. 🙂

„Korán megismerkedtem a kajakozással, hiszen már hét évesen anyukám levitt egy kis egyesületbe, ahol nem igazán fogott meg a sportág, így egy hónap után nem erőltettük a dolgot. Csodával határos módon viszont két évvel később egy toborzás útján a KSI-ben is nekifutottunk még egyszer, ahol a közeg azonnal “szerelembe ejtett”. Kicsit érettebb is voltam, plusz nagy gyerektársaság alakult ott, így megragadtam és szuper gyermekkorom volt amellett, hogy napi rendszerességgel sportoltam. Előtte úsztam pár évet, mivel én vízimádó kislány voltam, de sajnos az érzékeny füleim miatt hamar kiderült, hogy más vizes elfoglaltságot kell nézni a szüleimnek, ha csak nem állandóan cipelhetnek a strandra.”

Mint ahogyan fentebb is említettük, Gabi rendszeresen kilátogat a Budapesti Nagy Sportágválasztó rendezvényekre, hogy népszerűsítse saját sportágát, illetve, hogy puszta jelenlétével, egy-egy aláírással vagy éppen egy közös fényképpel varázsoljon csillogást sok-sok lelkes gyermek szemébe.

Megfontolandó tanácsokat is üzent a sportágválasztás előtt álló gyermekeknek és szüleiknek, mellyel elősegítheti, hogy önmagához hasonlóan a sport tevékenyen, igazán a kicsik életének részét képezze már a kezdetektől fogva.

„Én azt tanácsolom, hogy a szülők egész kis kortól igyekezzenek minél több időt a szabadban tölteni a gyermekükkel (labdázás, mászóka…), plusz az úszásoktatás szerintem mindennek az alapja és a korai években, fejlesztett mozgáskoordinációval együtt kezdjék megfigyelni, hogy gyermekük mi felé húz igazán. Több szempont lehet lényeges. Inkább csapatban érzi jól magát a gyerkőc vagy egyedül szeret mozogni, a játékkal/labdával lehet-e lekötni a figyelmét vagy esetleg a vizes közeget élvezi a legjobban, szabad-vagy beltéri sport legyen-e, stb. Érdemes pár sportágat megmutatni, de szerintem a legfontosabb az úszás elsajátítása és utána jöhet a Nagy Sportágválasztó, ahol mindent egy helyen tudnak majd kipróbálni.” 🙂

Megragadva az alkalmat ezúton szeretnénk gratulálni Szabó Gabriellának, kivételes, példaértékű és rendkívül eredményes pályafutásához és sok-sok örömöt, egészséget, és sikert kívánunk Neki magánéletében!

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!