A szinkronkorcsolyázás a korcsolya sport legfiatalabb versenyága, amelyben 16 – 20 fős csapatok versenyeznek egymással. A versenyen – ahogy a műkorcsolyában is – rövidprogramot és kűrt kell bemutatniuk a csapatoknak.

A szabályok és a pontozás a műkorcsolyához hasonlóan működik. A versenyprogramokat a koreográfusok készítik el, amelyben különböző formákat, egyszerűbb és kombináltabb szinkronelemeket kötnek össze. A szinkronelemeket a műkorcsolya lépésanyagaival – lépéssorok, spirálsor elemek, páros emelések és forgások – ötvözik. Különböző átmenetek segítségével formációkat váltva – malmok, fésűk, blokkok – látványos emelésekkel teszik izgalmassá és különlegessé programjaikat.

12-16 fő korcsolyázik egyszerre, lányok és fiúk vegyesen. Nevezhetnénk csoportos jégtáncnak is, ám bizonyos műkorcsolya elemek nem szerepelnek a jégtáncosok programjában. Ellenben a szinkronkorcsolya kűrök ötvözik a műkorcsolya és jégtánc elemeket, amiket meghatározott koreográfia szerint a zene ütemére kell végrehajtani, természetesen a csapattal összhangban. Vannak kimondottan olyan formációk, melyeket csak csapatban lehet kivitelezni, ezek a szinkronkorcsolyázás fő elemeit képezik. Ebben a sportban nem az egyéni tehetség vagy teljesítmény számít, hanem a csapatmunka. Ez pedig természetesen akkor működik igazán, ha a csoport minden tagja becsülettel részt vesz az edzéseken. Tehát, ha ezt a sportot választod, azzal számolni kell, hogy kötelezettségekkel jár, a rendszeres (heti 2-3 alkalom) edzéseken részt kell venni. Egy jó szinkronkorcsolyázó biztos korcsolyatudással, jó ritmusérzékkel, mozgáskultúrával, szorgalommal és munkabírással rendelkezik.

A szinkronkorcsolyázás nagy hagyományokkal rendelkezik a tengerentúlon és Európában, az északi országokban egyaránt. Magyarországon egyre népszerűbb azok körében, akik szeretnek korcsolyázni, élvezik, hogy csapatban dolgoznak és, hogy hazai, illetve nemzetközi versenyeken vehetnek részt.

A szinkronkorcsolya története

A csoportos korcsolyázás önálló sporttá válása az ötvenes években kezdődött, az Ann Arbor klubban, Michigan államban. Richard Porter edző olyan tizenéves lányokat gyűjtött maga köré, akiknek nem volt elég idejük a tehetségük kibontakoztatására a műkorcsolyázásban, egy bizonyos szinten megrekedt a fejlődésük, viszont továbbra is szerettek volna a sportban maradni. Belőlük alakította ki az első, versenyeken is részt vevő csapatot (a sportág első neve formációs korcsolyázás volt, ezt is ebben az időben alakították ki). A nyolcvanas évek elején már számtalan csapat alakult az Egyesült Államokban és Kanadában, és a két ország műkorcsolyázó szövetségei egységes szabálykönyvet alakítottak ki. 1990-ben az ISU (International Skating Union – Nemzetközi Korcsolyázó Szövetség) hivatalosan is felvette a formációs korcsolyázást 5. szakágként, 1993-ban pedig megkapta a ma is használt nevét, a Synchronized Skatinget, azaz a szinkronkorcsolyát. Innentől kezdve óriás léptékben indult meg a sportág fejlődése. Az első világbajnokság megrendezésére 2000-ben került sor Minneapolisban, ahol 20 ország képviseltette magát, 5 különböző kontinensről. A tengerentúlon már nagy hagyományokkal rendelkezik a sportág, de az európai országokban is egyre népszerűbb és sikeresebb a szinkronkorcsolyázás. Svédországban és Finnországban az elmúlt évek során rengeteg egyesület, klub alakult, és olyannyira sikeressé vált a sportág, hogy a világbajnokságok érmesei többségükben e két nemzet köréből kerülnek ki.

A szinkronkorcsolya Magyarországon

Hazánkban ez a sport a 90-es évek eleje óta van jelen. Az első országos bajnokságot 1995-ben rendezték. Azóta hazánkban is egyre népszerűbb, egyre többen ismerik és szeretik meg a szinkronkorcsolyát.

Kinek ajánlott?

Mindenkinek, aki szeretne közösséghet tartozni, fogékony a kihívásokra, szereti a zenét, a harmonikus mozdulatokat, a korcsolyázás adta szabadság élményét, és persze a szép ruhákat, látványt, csillogást. Tehát azoknak, akik fizikai adottságaik mellett művészi képességeikre is alapoznának.

Milyen képességeket fejleszt?

  • Állóképességet;
  • mozgáskoordinációt;
  • egyensúlyérzéket;
  • koncentrációs képességet;
  • dinamizmust;
  • lazaságot;
  • személyiséget.

Előnyök és hátrányok

A szinkronkorcsolya megtanítja, hogy mit jelent egy csapat részének lenni, együtt dolgozni, harcolni a közös célért. Folyamatos önkontrollt és önfegyelmet követel. Nagy a csapattagok egymásrautaltsága.

Mikortól ajánlott?

A korcsolyázást már 3-4 éves korban ajánlott elkezdeni, különösen ha ebben a sportágban szeretne valaki versenyezni. Versenysportként 30 éves korig szokták űzni, utána hobbiként, rekreációként folytatják a versenyzők.

A szinkronkorcsolyát is kipróbálhattad (száz további sportággal együtt) a XXII. Budapesti Nagy Sportágválasztón, május 25–26-án. Kipróbáltad?

Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség: moksz.hu

 

Hazai szakági szövetség: Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség

 

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!