A versenytánc szakághoz a standard (angolkeringő, tangó, bécsi keringő, slow fox és quick step) és a latin-amerikai (samba, cha-cha-cha, rumba, paso doble és jive) táncok tartoznak. Ezeknek vannak formációs változatai is. Az akrobatikus rock and roll szakághoz a névadó irányzat mellett a boogie-woogie és lindy-hop alternatív területek tartoznak.

A táncsport azon ritka sportágak közé tartozik, ahol az egyéni versenyeken egy párosban egy férfi és egy női versenyző egyenlő félként versenyez. A versenyeken a párosok a pontozóbírók értékelése alapján jutnak tovább a következő fordulóba. A döntőben, versenytánc versenyeken 6, akrobatikus rock and roll versenyeken 7 páros táncol. A pontozóbírók úgynevezett „helyre pontozással” döntik el a versenyzők végső helyezését. A versenyeket parkettás, esetleg sportpadlós sportlétesítményekben vagy egyéb rendezvényhelyszíneken tartják, ahol a sportolók a rendező által biztosított zenére mutatják be versenyprogramjukat. Versenytánc versenyeken egyszerre általában 6–12 páros táncol a parketten, akrobatikus rock and roll versenyeken egy időben egy vagy két páros. A táncsportban a formációs versenyek számítanak csapatversenynek, ahol egy-egy csapat általában 8 párosból áll, illetve akrobatikus rock and roll szakterületen lányformációs versenyeket is rendeznek.

A táncsport története

A tánc az egyik legősibb mozgásforma, a történelem során – bár különböző formákban és funkcióval – folyamatosan jelen volt az emberek életében. A 20. század folyamán vált sportággá, és jelenleg (mind a versenytánc, mind az akrobatikus rock and roll szakág révén) a világjátékok (a nem olimpiai sportágak négyévenkénti világversenye) programján szerepel. Az első nemzetközi versenyeket az 1900-as évek elején rendezték, az első világbajnokság 1957-ben, míg az első magyar bajnokság a hatvanas évek elején került megrendezésre. A Magyar TáncSport Szakszövetség két szakága révén két világszövetség tagja, a Nemzetközi TáncSport Szövetségnek (IDSF), és társszervezetének, illetve az Akrobatikus Rock’n’Roll Világszövetségnek (WRRC).

A táncsport Magyarországon

A Magyar TáncSport Szakszövetség 1985-ben alakult meg, a rock and roll szakág 2001-ben tagozódott be. A két szakág versenyzői számos érmet hoztak Magyarországnak a világ- és Európa-bajnoki aranyérmek, illetve világ- és Európa-kupa győzelmek mellett sok dobogós helyezést is.

Kinek ajánlott?

A táncsporthoz semmilyen különleges képesség nem szükséges, hobbiszinten mindenkinek ajánlható, kortól, nemtől függetlenül. Versenysportként már komoly fizikai felkészültséget igényel.

Milyen képességeket fejleszt?

  • Erőnlétet;
  • állóképességet;
  • mozgáskoordinációt;
  • egyensúlyérzéket;
  • koncentrációs képességet;
  • ritmusérzéket;
  • gyorsaságot;
  • esztétikai érzéket.

Előnyök és hátrányok

Kétségtelen előnye, hogy nincs nagy eszközigénye, az alaplépések pedig gyorsan elsajátíthatók. Egész évben, mindenki által űzhető. Hátránya, hogy a lányok nehezebben találnak maguknak partnert.

Mikortól ajánlott?

5-6 éves kor körül el lehet kezdeni a tánctanulást, különösen ha valaki azt versenyszerűen szeretné űzni. Amit utána sokáig megtehet, hiszen minden korosztálynak rendeznek versenyeket. Szabadidős tevékenységként pedig végképp egész életünkben rendelkezésünkre áll.

Magyar TáncSport Szövetség: mtasz.hu

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!