Sokan indulnak ilyenkor csak azért kirándulni, hogy gyönyörködhessenek az erdők alját borító virágszőnyegben, vagy beszívják az időnként akár egész hegyoldalakat uraló virágillatot. Érdemes is útra kelni, de ne feledjük, hogy a virágok az eredeti élőhelyükön a legszebbek!

A védett területeken ráadásul egyetlen növényt sem szabad gyűjtenünk, különösen igaz ez az önmagukban is védett fajokra! A tavaszi virágokat egyébként sem érdemes letépni, mert nagyon rövid idő alatt, legtöbbször már az erdőszélre érve elhervadnak! 

Milyen fajokkal találkozhatsz, és mit érdemes tudni róluk?

A legkorábban virágzó fajok közé tartozik a hóvirág, amely néhol már januárban megjelent, áprilisra már csak az északi lejtőkön, hűvösebb zugokban lehetett fotózni. Védett növény.

A hóvirág a legkorábban virágzó fajok közé tartozik.

Szintén korai fajnak számít a csillagvirág, gyakori a folyómenti ligeterdőkben és a jó vízellátottságú területeken.

Különlegesen szép védett növény a pirosló hunyor. Jellemzően az Északi-középhegységben előforduló faj, de a Visegrádi-hegységben is megtalálható. Számos kertészeti változata létezik, de az erdőben található példányokat kímélni kell!

A pirosló hunyor különlegesen szép, védett növény.

A keltikék – leginkább tölgyesek alján – szinte szőnyegként borítják a talajt. Lila, rózsaszínbe hajló, vagy fehér virágaik erősen illatoznak. Önmagukban mérgezőek, de értő kézben gyógynövényként használatosak.

A védett növényeink egyik legszebbje a leánykökörcsin. Erdei tisztások, bokros erdőszélek ritka virága, de ahol megjelenik, ott nagyobb csoportokban is előfordul. Rokona, a fekete kökörcsin, még ritkább. Semmiképpen se szedjük le!

Az élénksárga virágú tavaszi hérics száraz tisztásokon nyílik. A kikericsnek is nevezett védett virág szintén joggal pályázhat a legszebbnek járó elismerésre.

A kikericsnek is nevezett, élénksárga virágú tavaszi hérics szintén védett növény.

A sárga virágú salátaboglárka leveleit régen rendszeresen fogyasztották. A virágzás időszakában ez azonban tilos, mert ilyenkor méreganyagot termel, amire a levél csípős íze is figyelmeztet!

A szellőrózsák közül a legritkább – és védett – a fehér virágú erdei szellőrózsa, ami a szárazabb, meszes talajú erdőkben fordul elő. Gyakori előfordulású a sárga virágú bogláros szellőrózsa, ami a nedvesebb termőhelyeken nyílik.

Nem maradhat ki a felsorolásból az illatos ibolya, ami főleg a napos tisztásokat, erdőszéleket borítja. Erős illata miatt napjainkban több helyen termesztik, de a középkorban gyógyászati célokra is használták.

A tavasz biztos jele a cserjék között a húsos som sárga virágainak megjelenése. Ősszel érő termései ehetőek, kiváló lekvár készül belőlük. Fája pedig igen ellenálló, ezért túrabotok kedvelt faanyaga.

A húsos som sárga virágainak megjelenése a tavasz biztos jele.

Egyes fafajok is már a lombfakadás előtt virágoznak. A városi fasorokban, parkokban is láthatjuk már a korai juhar – színük miatt levélnek tűnő – zöldessárga virágait. A főváros környéki erdők tipikus elegyfája, bőséges lombja lehullva fontos talajjavító hatású.

Patakok és folyók mentén lassan elvirágzik már a mézgás éger. A patakok és folyók menti ligeterdőkben, vagy a láperdőkben található fafaj porzós virágai a látványosabbak: barnásvörös, lecsüngő barkákban nyílnak. A vizes élőhelyek igen fontos ökológiai szerepű fafaja, érdekes, sárgás színű faanyaga különlegesnek számít.

A tavaszi lombfakadással egy időben virágzik a madárcseresznye, aminek fehér virágai messzire ellátszanak a tavaszi erdőben. Az erdőkben élő cseresznyefajok júniusban érő termése ugyan ehető, de kesernyés íze miatt inkább a madarak eledelének számít.

Ha jobban, képeken is szeretnél megismerkedni az egyes fajokkal, látogass el a parkerdo.hu oldalra, vagy a Pilisi Parkerdő Facebook-oldalára, ahol egymás után teszik közzé a pilisi erdészek tavaszi virágokról készített fotóit. 

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!