Rengetegen szenvednek attól nap, mint nap, hogy nem azt az alakot látják a tükörben, amit szeretnének. Az már köztudott, hogy a kockahashoz nem elég „csak” a mozgás, vagy „csak” a helyes táplálkozás, a kettő szoros együttesével lehet elérni a kívánt célt. Azonban a helyes táplálkozásról a vélemények megoszlanak, számos diéta ígéri az embereknek, hogy pár hét alatt eltűnnek a nem kívánt kilók. Van egy táplálkozási életmód, ami ezzel szemben, arra buzdítja az embereket, hogy ne a szigorú diétás szabályokat kövessék, hanem annak a filozófiát fogják fel. Ez a clean eating.

A szabályok előtt tisztázzuk mi is az alapja a clean eatingnek, azaz a tiszta étkezésnek.

A clean food, azaz a tiszta étel fogalma igencsak egyszerű: az adott étel a lehető legközelebb álljon a természethez és alapvetően egészséges legyen. Tehát minden, ami közvetlenül a természetből ered, feldolgozás nélkül fogyasztható, azt ne alakítsuk tovább, hiszen attól csak a minősége romlik. Természetesen bizonyos ételek hőkezelésre szorulnak és a nyersen fogyasztható zöldségeket is lehet hőkezelten fogyasztani, akkor, ha azokat nyersen is, rendszeresen megadjuk a szervezetnek. Ezen kívül, tágabb értelemben azt is jelenti, hogy a bevitt tápanyagok mennyisége, minősége és aránya optimális.

  1. Mű élelmiszerek kizárva

Ne egyél semmit, ami mű, tehát utasíts el mindent, amit nem a természet ad. Az adalékanyagokra nincs szüksége a szervezetnek, amit csak azért adnak hozzá az ételekhez, hogy az előállításuk olcsóbb legyen és tartósabbá váljon.

  1. Összetett szénhidrátok előnyben

A szénhidrátokra nagy szükség van, de az egyszerű szénhidrátok, mint a cukor, liszt sokkal inkább ártalmasok, mint hasznosak és még hizlalnak is. Ezért tészta, krumpli helyett válasz inkább rizst, kölest, édesburgonyát.

  1. Telítetlen zsírok, telített zsírok helyett

Ne fogyassz semmit, amiben feldolgozott növényi olaj, margarin van és kerüld az étolajban készült ételeket, az olajos, majonézes salátákat. Részesítsd előnyben a halat, mogyoróféléket, avokádót.

  1. Zöldség, gyümölcs naponta

Ha a zöldségfogyasztás rendben van, a szervezet megkap minden vitamint, ásványi anyagot és rostot, amire szüksége van. Ehhez szükséges, hogy naponta legalább kétszer változatos zöldségeket egyél. Érdemes idénygyümölcsökből bevásárolni és azokat házilag fagyasztani, így akár télen is ehetsz napon érett gyümölcsöket.

  1. Rendszeres étkezés

3-4 óránként a testednek táplálékhoz kell jutnia, ami napi 5-6 étkezést jelent. Ezekből kettőnek minimum teljes értékűnek kell számítania, tehát olyan főtt étel, ami szénhidrátot, proteint és némi zsírt is tartalmaz. Amíg a reggelid legyen mindig szénhidrátban gazdag, a vacsorából száműzd a szénhidrátot és a zsírt.

  1. Kalória helyett összetevők

A mai napig közkedvelt a kalóriák számlálása, ami azonban becsaphat mindenkit, hiszen nem lehet erre alapozni az alakformálást. Ha ugyanannyi kalóriát fogyasztasz csokiból, gyors ételből, mint amennyit fogyasztanál lazacból és édesburgonyából, az eredmény közel sem azonos. Sokkal inkább az ételek összetevőit, azaz a minőségét, mint a kalóriákat figyeld.

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!