Többet ésszel, mint erővel: így kerüld el az izomlázat

Te is olyan kecsesen közlekedsz egy kemény edzés után, mint egy bádogember? Az izomláz egyszerre jó és rossz dolog: jogosan érezheted hősnek magad, amiért keményen edzettél, de miért kellene hősiesen tűrnöd a fájdalmat is? Már mondjuk is, mit tehetsz a kínok ellen.

Hogyan alakul ki az izomláz?

A kutatások aktuális állása szerint az izomláz oka, hogy az izomrostok mozgás közben mikrosérüléseket szenvednek, azaz kis szakadások jönnek létre bennük. Ez gyulladást és enyhe ödémát okoz az izomban, ingerelve a fájdalomreceptorokat. Ezért tud olyan kegyetlenül sajogni az érintett terület, és ezért tűnik melegebbnek tested többi részénél.

Ráedzés vagy pihentetés?

Nem igazán jutnak közös nevezőre a szakértők, amikor arról van szó, hogy az izomlázat ráedzéssel vagy pihentetéssel érdemes-e inkább kezelni. Egyesek szerint nem jó ötlet ilyenkor sportolni, mert lassítod a mikrosérülések gyógyulási folyamatát. Mások viszont egy könnyű, alacsony intenzitású edzést hasznosnak tartanak, mert felélénkíti a vérkeringésedet, amivel pedig csökkenthető a gyulladás. Azzal biztos nem árthatsz, ha az izomlázas napon egy másik izomcsoportot dolgoztatsz meg, mint amit korábban leterheltél, és mint ahol a fájdalmat érzed. De a legjobb, ha árgus szemekkel figyeled a tested jelzéseit: ha túl erőteljes a fájdalom, akkor inkább iktass be egy pihenőnapot, nehogy beleszaladj egy fajsúlyosabb sérülésbe.

Jegelés vs. melegítés

Az esetek többségében a melegítés jót tesz izomláz esetén, mert vérbőséget okoz, így több oxigén jut a szövetekbe, felgyorsítva a regenerálódást. Úgyhogy jöhet a szauna, a forró vizes borogatás, a melegítő hatású gyulladáscsökkentő kenőcsök, a melegítőpárna és a vérkeringést élénkítő hideg-meleg vizes zuhany. Ha viszont nagyon kíméletlen fájdalmat érzel, akkor a meleg ártalmas is lehet! Ilyenkor inkább kérj tanácsot egy sportorvostól.

Eszem-iszom a jó közérzetért

Az izomlázat nemcsak kívülről, de belülről is érdemes kezelésbe venned. Egyébként sem, de ilyenkor aztán pláne nem mindegy, mi kerül a tányérodra és a poharadba. A gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító és/vagy antioxidánsokban gazdag ételek-italok biztosan jót tesznek. Ilyenek a meggylé, az alma, az almaecet, a gyömbér, a kurkuma, a gránátalma és a kávé. De segíti az izmok regenerálódását egy minőségi fehérjeturmix, és az is, ha rengeteg folyadékot – főleg ásványvizet – gurítasz le a torkodon. Apropó, ásványi anyagok: közülük a magnézium jolly joker izomlázra, sőt: izomgörcsre is.

Eső előtt köpönyeg: előzd meg az izomlázat!

Igen, az edzettségért néha kicsit szenvedni kell, de azért nem annyira, hogy a földön csússz-mássz a fájdalomtól. Megvédhet a kínlódástól, ha nem ugrasz fejest rögtön az edzésbe, hanem rászánsz pár percet az alapos bemelegítésre. Ne mismásold el a nyújtást sem az edzés végén, mert gyorsítja a regenerálódást, a kis sérüléseknek pedig pont erre van szüksége. De ettől függetlenül is fontos tény, hogy a testednek idő kell a regenerálódáshoz: legalább heti egy pihenőnapot megérdemel, amiért olyan szépen dolgozott az edzéseken.

Fotó: pexels

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!